ausztria festői tájai

2019.05.28. 11:00

Évfordulót ünnepelt Várpalota és testvérvárosa, Wolfsberg

Testvérvárosi kapcsolatuk huszadik évfordulóját ünnepelte Várpalota és Wolfsberg a közelmúltban a festői szépségű helyen fekvő osztrák településen.

Szabó Péter Dániel

Várpalota és Wolfsberg képviselői a jubileumi gálát követően az osztrák településen

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Bárhol is vagyunk a világban, mindig tudnunk kell, hogy nem vagyunk egyedül, vannak barátaink és társaink, akikre számíthatunk. Mi Várpalotáról egészen biztosan Wolfsbergre, a wolfsbergiekre tekintünk így, ha Ausztriára gondolunk – kezdte köszöntőjét a wolfsbergi városháza dísztermében összegyűlt ünneplők előtt Campanari-Talabér Márta.

Várpalota polgármestere emlékeztetett, a barátság, majd később a hivatalos kapcsolat egy szomorú véletlen, egy Wolfsberg mellett bekövetkezett autóbaleset kapcsán indult. Ebből a kapcsolatból alakult az a gyümölcsöző együttműködés, amelynek húszéves hivatalos jubileumát ünnepeljük most, tette hozzá a városvezető.

– Ha számvetést készítünk, van mit felmutatnunk, hiszen az elmúlt két évtizedben számos alkalommal találkoztak művészeti csoportjaink, a sportolók is rendszeresen részt vettek egymás versenyein.

A gasztronómia területén mindig büszkék vagyunk Pálffy László sikereire, ahogy az iskolai kapcsolatokra, a tűzoltók közötti barátságra, az ápolóotthon támogatására és a közös európai uniós projektekre is – hangsúlyozta Campanari-Talabér Márta.

A városvezető megjegyezte, a jubileum azonban nem csupán arra jó alkalom, hogy visszanézzünk, hanem arra is, hogy előre tekintsünk, és keressük a további együttműködési formákat.

– Éppen ezért a mi várpalotai delegációnkban a képviselő-testületi tagok és a polgármesteri hivatal vezetői mellett az oktatási és szociális intézmények, a kulturális és sportcégeink vezetői, valamint kiemelt művészeti együtteseink képviselői kaptak helyet, akik készek arra, hogy a kapcsolatot továbbvigyék és megújítsák. Láthatjuk különbözően a világot és benne Európát, de a testvérvárosi kapcsolatokat soha nem írhatja felül a pártpolitika. Azt keressük mindig, ami összeköt bennünket, nem pedig azt, ami szétválaszt – mondta el Campanari-Talabér Márta, aki Hans Peter Schlag­holz polgármester mellett külön köszönetet mondott Robert Schmidnek, a wolfsbergi polgármesteri kabinetiroda vezetőjének, aki rengeteget tett a két város kapcsolatáért az elmúlt 20 évben.

– Mozgalmas időszak volt ez a húsz esztendő. Nehezen indult, főképp wolfsbergi részről, ám később nagyon eredményes testvérvárosi kapcsolattá vált. A legfontosabb számunkra, hogy a fiatalokat is bevonjuk a partnerségbe, hiszen ők lesznek a jövő döntéshozói, rajtuk múlik, hogy hosszú távon miképp működhet majd ez a kapcsolat. Fontos, hogy ők is magukénak érezzék a nemzetközi partnerséget, ami különösen fontos az Európai Unióban – mondta el Hans-Peter Schlagholz.

A házigazda Wolfsberg város polgármestere mellett az ünnepségen a testvérvárosi kapcsolat kialakulásánál bábáskodó, s az elmúlt két évtizedben a partnerségért sokat dolgozó helyi politikusok, intézményvezetők is elmondták gondolataikat.

Várpalota és Wolfsberg képviselői a jubileumi gálát követően az osztrák településen
Fotó: Szabó Péter Dániel

Közös pont volt a visszaemlékezésekben, hogy a hivatalos kapcsolatok mára igaz barátságokká nemesedtek a várpalotaiakkal.

Az évforduló alkalmából Várpalota vezetői és önkormányzati képviselői mellett a helyi intézmények, cégek vezetői és a kulturális csoportok képviselői is elutaztak Wolfsbergbe.

A háromnapos látogatás során megismerhették a házigazda települést, valamint a környező vidéket. Látogatást tettek a hüttenbergi Heinrich Harrer Múzeumban is. Az intézmény a Karintiából származó, a Hét év Tibetben című könyvvel világhírűvé váló felfedező életútjának állít emléket.

A várpalotai delegáció egy hangulatos családi étterembe is meghívást kapott, ahol zenekari kísérettel osztrák és magyar nótákat énekelt együtt a társaság a wolfsbergi képviselőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!