Napló

2021.03.12. 09:36

hv0312berhidaünnep

Alternatív módokon emlékeznek március 15-re

Berhida Online műsorral, kidíszített Várházával és ablakkiállítással is készülnek Berhidán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapjára.

Gerőfiné Mészáros Anita, a Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elmondta, az idei évben a járványhelyzet miatt noha nincs lehetőségük a hagyományos ünneplésre, ezért a városban, Berhidán a korábbi évekhez képest máshogy ünnepelnek. – Online tekinthetjük meg az Ady Endre Általános Iskola tanulóinak műsorát, Tamás György történelemtanár úr ünnepi gondolatait pedig a helyi újság hasábjain tesszük közé. Az ünnep alkalmából az általános iskolások tablókat, az óvodás gyermekek és az iskolák alsósai zászlókat készítettek. A közös összefogás eredményeként még az intézménybezárások előtt rengeteg festett, színezett vagy éppen ragasztott trikolor készült. Ezekből raktuk ki a Városháza előtti téren a „Szabadság szívét”. Köszönjük az ovisoknak, iskolásoknak, óvónőiknek és tanáraiknak, hogy a járványhelyzet alatt is megvalósulhatott a kezdeményezés, s ezáltal is tiszteleghetünk a 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A szív a márciusi ünnepi hétvégén lesz megtekinthető – mondta el az igazgató.

Emellett a művelődési ház februárban arra kérte az általános iskolásokat, hogy készítsenek tablót 1848-49 hőseiről. A beérkezett tablókból ablakkiállítást rendeztek a Petőfi Művelődési Ház és Könyvtár ablakában. A márciusi ifjak, a Nemzeti dal sorai, a 12 pont mind-mind szerepelnek a tablók, amelyek egyszerre informatívak és kreatívak. Némelyik igazi műalkotás, hiszen több gyermek fogott ceruzát vagy ecsetet és rajzolta, vagy festette meg a forradalom hőseit.

Gerőfiné Mészáros Anita hozzátette, a Városháza elé letűzött nemzeti zászlók, a Petőfi Művelődési Ház ablakába kihelyezett tablók emléket állítanak, őriznek és egyben hazaszeretetre nevelnek. HV

A kicsik által készített nemzeti zászlók díszítik a Városháza előtti részt Fotó: Berhidai Művelődési Ház és Könyvtár (emailben tőlem 0312)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!