hogy készült a kerek perec?

2019.06.02. 07:00

Időutazásra csábít a skanzen világa

A szentendrei skanzen hazánk legnagyobb szabadtéri múzeuma, hatvan hektárnyi területén a 100, 200 évvel ezelőtti magyar vidéki életbe enged bepillantást.

Tóth B. Zsuzsa

A nyirádi vízimalmot akár működés közben is láthatjuk

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szentendrei skanzenben nyolc jól elkülönülő tájegység 312 különféle épületét láthatjuk, többek között malmokat, lakóházakat, melléképületeket, templomokat. Bemutatkozik hazánk tájainak népi építészete, használati tárgyai.

A nyirádi vízimalmot akár működés közben is láthatjuk
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Sok esetben ma is álló épületek pontos másával találkozunk. Láthatunk erdélyi épületegyüttest, megtudhatjuk, milyen volt az élet a fronton, a Dunántúl különböző területein, az Alföldön, Kis-Alföldön, felföldi vidékeken. Az aktív helyszíneken kiderül, hogy mit csinál a molnár, hogy működik a malom, milyen volt egy falusi iskola, vagy egy mosó, hogy készült az erdőhorváti kerek perec.

A gyerekbarát skanzenben bábszínház, gyerekgazdaság, csodapajta, mesekuckó, kisbolt várja a legkisebbeket.

A skanzenben különféle programokat, például élő történelmi hétvégéket, kiállításokat rendeznek. A területen kisvonattal, kerékpárral, rollerrel, szekéren is közlekedhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában