Segíthet a közösség és a család

2018.11.26. 07:00

Magyarországon minden ötödik hetvenéves ember cukorbeteg

Veszprém A diabétesz felismerésében, és a betegség elfogadásában is komoly szerepet töltenek be a betegek környezetében élők és a különböző közösségek – hangsúlyozta Vándorfi Győző diabetológus főorvos.

Marton Attila

Vándorfi Győző főorvos: előnyös a betegeknek a mediterrán diétát követni

Fotó: Penovác Károly/napló

Az életkor előrehaladtával egyre magasabb a diabéteszben szenvedők aránya, ezért különösen fontos kérdés, hogyan tudnak szembenézni a betegséggel az érintettek, és milyen segítségre számíthatnak. Vándorfi Győző főorvos elmondta, hazánkban jelenleg hatszázezerre tehető a gyógyszerrel kezelt diabéteszesek száma, és négyszázezerre, akik még nem tudnak a cukorbetegségről. A betegség az átlagéletkor növekedése miatt is egyre gyakoribbá válik, a friss statisztikák szerint például a hetvenévesek körében minden ötödik személy diabéteszes.

Vándorfi Győző főorvos: előnyös a betegeknek a mediterrán diétát követni
Fotó: Penovác Károly/napló

A főorvos hangsúlyozta, a közösség nagyon sokat segíthet, érzelmi erőt ad a cukorbetegnek. A diabétesz megjelenése egy sokk, nagyon nagy veszteség a beteg számára. Ennek feldolgozásában odafigyeléssel és érzelmi támogatással segíthetnek a páciens környezetében élők. Hozzátette, a támogatásban annak is meg kell nyilvánulnia, hogy a helyzet nem reménytelen: ha valaki csak egy kicsit változtat az életmódján, már nagymértékben hozzájárult, hogy a gyógyszerek hassanak. Az életmódváltás nagyon nehéz, főként idősebb korban, de a család vagy egy klub ebben is segítségére lehet a betegnek, magyarázta a főorvos.

Egy nyugdíjasklub vagy a diabéteszesek közössége abban segít, hogy a beteget megerősíti, nincs egyedül a betegségével. Emellett szervezett keretek között vehet részt a diabéteszes programokon, legyen az előadás, ahol szakembertől első kézből hallhat hiteles információkat, vagy szabadidős tevékenység, torna, kirándulás. A szakember szerint az idősek fegyelmezettebben vesznek részt a kontrollokon, laborvizsgálaton, és bár nehezebben alkalmazkodnak a cukorbetegség által megkövetelt változásokhoz, már kisebb életmódbeli vagy táplálkozási módosításokkal nagy eredményeket lehet elérni. A megelőzésben vagy egy már kialakult betegség esetén is előnyös a mediterrán diétát követni, így soványabb húsféléket, sok zöldséget – kivált olívabogyót – és gyümölcsöt enni, és ezzel együtt a szénhidrátbevitel – a kenyér és a köretek – fogyasztását visszafogni.

A betegek mellett a diabétesszel veszélyeztettek – elhízottak, és az, akinek a családjában cukorbeteg volt – is támogatást igényelnek. Fontos, hogy minél előbb felfedezzék a betegséget, a közösség – legyen szó a családról vagy akár egy nyugdíjas-, vagy cukorbetegklubról – ebben is segíthet. Kiemelte, a cukorbetegség nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető és a szövődményeket el lehet kerülni.

Ha már érintett valaki a betegségben, mindig az orvosok iránymutatása alapján szedje a szükséges gyógyszert, húzta alá Vándorfi Győző. Jó hír, hogy Magyarországon jelen van minden modern készítmény, amely a cukorbetegség gyógyításához szükséges lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában