Nemesvámos

2017.03.10. 20:40

Ma már divat mézeskalácsot ajándékozni

Nemesvámos - A hagyományos mézeskalácsok receptjét karácsonykor fahéjjal, ánizzsal, szegfűszeggel ízesíti, de egyedi, levendulás mézeskalácsai már a napsütést, a nyarat idézik.

Leitner Vera

A Csalán Egyesület márciusi gazdatúráján Sárkány Zsuzsa mézeskalács-készítő vendége volt, aki a tökéletes mézes elkészítésének titkát is elárulta.

- A tészta összeállításában és a csomagolásban a család is segít - mondja el Sárkány Zsuzsa -, de ha más díszítené, az már nem az én alkotásom lenne, márpedig ez al-kotás. A legtöbb megrendelésünk nyáron érkezik, az esküvői időszakban, mivel divattá vált mézeskalácsból készült köszönőajándékokat vagy díszített mézeskalács alapú ültetőkártyákat adni a megjelent vendégeknek. Évfordulóra, munkahelyi ajándékként, ballagásokra, gyerekeknek is sokan rendelnek, ezeken túl mindig igazodom az aktuális, szezonális ünnepekhez is, karácsonyra, húsvétra is más-más mintájú, témájú mézesek készülnek el.

Sárkány Zsuzsa (középen) mindig igazodik az aktuális ünnepekhez. A közkedvelt dekorációs minták mellett alkalomhoz illően díszíti alkotásait magyar népi motívumokkal vagy szezonális figurákkal is
Fotó: Leitner Vera

Zsuzsa négy-öt éve kezdett el a különleges sütemények sütésével, dekorálásával foglalkozni, a karácsonyi sütögetésben azonban olyan alkotási lehetőségre bukkant, melyben kibontakoztathatta kreativitását. Mint mondja, a tökéletes mézeskalács receptjének titka, hogy - a közhiedelemmel ellentétben - sok mézet kell használni a tésztához, egy kilogramm liszthez legalább fél kilogrammot, lehetőleg vegyes virágmézet, minél sűrűbbet. Zsuzsa egy helyi termelőtől vásárolja a mézet süteményeihez, a levendulás mézesekhez pedig saját kertjéből szedi a virágokat, ezekből kevés is elég, hogy intenzív aromájukat átadják a tésztának.

- A legnagyobb munka a díszítés. Sokan ott hibáznak, hogy habot akarnak verni a tojásból, ehelyett azonban sűrű, fogkrém állagú krémre kell törekedni, azzal szépen lehet dolgozni - hívja fel a figyelmet Zsuzsa, aki a közkedvelt dekorációs minták mellett alkalomhoz illően díszít magyar népi motívumokkal vagy szezonális figurákkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!