Jövőkép

2018.06.08. 15:19

Bill Gates négymillió amerikai diákot ajándékoz meg

„Ha tavasszal diplomázol, van számodra egy ajándékom. Ez a könyv az" - írta a milliárdos szoftverguru a blogján.

A Microsoft tulajdonosa mind a 4 millió, idén diplomázó amerikai hallgatónak biztosítja ingyen Han Rosling Factfulness (magyarul Valóságként fordítható) című könyvének egy digitális példányát – számol be róla a The Guardian.

Az áprilisban bemutatott könyv Rosling érvelését tartalmazza, mely szerint a világ sokkal jobb állapotban van, mint gondolnánk. Ugyanakkor ismerteti azt a 10 téveszmét, melyek nyomán épp az ellenkezőjét vagyunk hajlamosak gondolni a létezésünkről.

„A dolgok rosszak, és úgy érezzük, mintha egyre rosszabbak lennének, igaz?” – írja Rosling. „Háború, erőszak, természeti katasztrófák, korrupció. A gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények egyre szegényebbek, és hamarosan kifogyunk az erőforrásokból, hacsak valamilyen drasztikus változás nem történik. Ez az a kép, amit a legtöbb nyugati ember lát a médiában, és aminek hatására elveszti a fejét.”

„Én ezt túldramatizált világnézetnek nevezem, mert stresszkeltő és félrevezető. Stresszes és félrevezető. Talán nem látszik minden konkrét intézkedésen vagy minden egyes évben, de a világ lépésről lépésre, napról napra javul. Az elmúlt két évszázadban a várható élettartam több mint kétszeresére nőtt. Bár a világ óriási kihívásokkal néz szembe, valójában óriási előrelépés történt. ”

A svéd orvosprofesszor épp a könyvén dolgozott, mikor tavaly rákban elhunyt. Gates szerint egyes fejezeteken még a kórházban is munkálkodott. Művét fia és menye fejezték be helyette. Amerikában és az Egyesült Királyságban döbbenetes sikert aratott, a brit Sceptre kiadó már a 16-dik kiadást nyomja belőle.

Bill Gates azt mondta róla, hogy ez „az egyik legfontosabb könyv, amit valaha olvasott”, egy olyan alkotás, amely elengedhetetlen útmutató a világról való tiszta gondolkodásához. A milliárdos 4 millió egyetemistának ajánlja fel a lehetőséget, hogy 2018 végzős diákjaként ingyen letölthesse a könyv digitális példányát a weboldaláról.

„Ha tavasszal diplomázol, van számodra egy ajándékom. Ez a könyv az. (Nem valami meglepő, én ezt szoktam ajándékba adni)” – jelentette be Gates a blogján. „Noha azt hiszem, ezt mindenkinek el kell olvasnia, mégis különösen hasznos lehet nektek, akik elhagyjátok az egyetemet, és egy következő életszakaszba léptek.”

Gates hozzátette, hogy reméli, hogy az olvasók szívesen teszik majd magukévá Rosling világnézetét, mely szerint „a világ nem olyan rossz, mint amilyennek látszik”, és igenis van rá mód, hogy meglássuk, mit kell tennünk azért, hogy még jobbá tegyük.

 

Borítókép: Bill Gates. Forrás: Flickr.com/Sebastian Vital

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!