koronázótemplom

2019.10.16. 10:30

Erzsébet királynő is megünnepelte a 750 éves Westminster-apátságot

II. Erzsébet is részt vett kedden azon a ceremónián, amellyel a 750 éves Westminster-apátságot, Nagy-Britannia egyik legjelentősebb történelmi műemlékét, koronázó templomát ünnepelték kedden Londonban.

Britain's Queen Elizabeth II arrives to attend a service to mark 750th anniversary of Westminster Abbey in London on October 15, 2019. - The Queen, accompanied the Duchess of Cornwall attended a service at Westminster Abbey to mark 750 years since Edward the Confessor's original church was rebuilt under the reign of King Henry III. The new Gothic Abbey was consecrated on October 13, 1269. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tolga Akmen

A 93 éves királynőt Kamilla cornwalli hercegnő, a trónörökös Károly herceg felesége kísérte el a szertartásra, amelyen keresztény és más vallási vezetők is részt vettek.

John Hall, a Westminster-apátság esperese a szertartáson emlékeztetett arra, hogy az apátság és a templom továbbra is őrzi jelentőségét az istentisztelet és az emlékezés helyszíneként, „szilárdan a hit mellett állva a nemzet, a nemzetközösség és a szélesebb világ szívében”.

1066 óta a Westminsterben rendezték meg a brit uralkodók minden koronázását és 16 királyi esküvőt. A királynő és 98 éves férje, Fülöp herceg is ott házasodott össze 1947-ben, és ott koronázták meg hat évvel később.

Az apátságot bencés barátok alapították 960 körül. A keddi szertartással a III. Henrik parancsára az 1245 és 1269 között francia ihletésű, korai gótikus stílusban elkészült templom felszentelésének 750. évfordulójára emlékeztek.

Az apátságban 17 uralkodó és több jelentős brit személyiség van eltemetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!