Európai Filmdíj

2019.11.10. 13:43

Pedro Almodóvar és Roman Polanski filmje négy-négy jelölést kapott

Az európai filmművészet két rendezőlegendájának alkotása fej-fej mellett verseng az idei díjakért.

(FromL) French actress Catherine Deneuve, French-Polish director Roman Polanski, Spanish director and President of the Feature Film Jury Pedro Almodovar and French actress Isabelle Huppert pose as they arrive on May 23, 2017 for the '70th Anniversary' ceremony of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. (Photo by Valery HACHE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Valery Hache

Polanski J'accuse (Vádolom) és Almodóvar Fájdalom és dicsőség című filmjét négy-négy – a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb színész – kategóriában jelölték a díjra – jelentette be az Európai Filmakadémia.

A spanyol fimlrendező a tavaly nyáron forgatott önéletrajzi ihletésű filmjében egy korosodó, legnagyobb sikereit már maga mögött tudó filmrendező történetét meséli el, visszaemlékezéseken és viszontlátásokon keresztül.

A főszerepben Antonio Banderas látható, aki a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb férfi alakításért járó díjat.

Roman Polanskinak az idei velencei filmfesztiválon bemutatott J'accuse (An Officer and a Spy) című filmje az üldöztetés kérdését állította a középpontba.

A mű a híres 19. századi Dreyfus-ügyet mutatja be. A lengyel rendező saját helyzetét akarta összehasonlítani Alfred Dreyfuséval, a francia hadsereg zsidó tüzérségi tisztje sorsával, akit 1894-ben elítéltek hazaárulásért, majd egy dél-amerikai börtönszigetre vittek. Az ügyet a francia igazságszolgáltatás legnagyobb tévedései között emlegetik, mondván, azt az antiszemitizmus motiválta. Dreyfust később felmentették.

A legjobb európai film díjára jelölték továbbá a görög Jorgosz Lanthimosz A kedvenc című alkotását, a francia Ladj Ly Les Miserables című filmjét, az olasz-német-francia-brazil koprodukcióban készült Il Traditore (Az áruló) című filmet, amelyet Marco Bellocchio rendezett és a német Nora Fingscheidt Systemsprenger (Rendszerrobbantók) című művét.

Lanthimoszt jelölték a legjobb rendező díjára is. E kategóriában jelölést kapott még az olasz Marco Bellocchio és a francia Celinne Sciamma a Portrait de la jeune fille en feu (Egy lány lángoló portréja) című film rendezője.

Lanthimosz filmjének főszereplőjét, Olivia Colmant a legjobb színésznő kategóriában jelölték, a kategória négy másik jelöltje a dán Trine Dyrholm, a francia Noemie Merlant és Adele Haenel, valamint az orosz Viktoria Mirosnyicsenko és a német Helena Zengel.

A legjobb színész kategóriában Antonio Banderas versenyez Jean Dujardinnel a J'Accuse főszereplőjével, az olasz Pierfrancesco Favinóval, a német Alexander Scheerrel, az izlandi Ingvar E. Sigurdssonnal és a grúz Levan Gelbakhianival.

A 32. Európai Filmdíjat, idén Berlinben adják át december 7-én.

Az Európai Filmakadémia már korábban közölte, hogy Werner Herzog német rendezőt és Juliette Binoche francia színésznőt életműdíjjal tünteti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!