hatás

2020.06.11. 14:11

A radikális baloldal követelésére levette az Elfújta a szélt az HBO Max

Ha vissza is kerül, kommentárt fűznek majd hozzá.

Gone with the Wind Year : 1939 USA Director : Victor Fleming Vivien Leigh, Hattie McDaniel . It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.

Forrás: MGM / Photo12 via AFP

Fotó: Photo12 via AFP

Ideiglenesen levette az Elfújta a szél című filmet a Warner az HBO Max kínálatából. Az amerikai filmklasszikust – amelyért Hattie McDaniel első fekete színésznőként Oscar-díjat is kapott – az Egyesült Államokban kitört radikális baloldali zavargásokat kihasználva minősítette rasszistának John Ridley, a 12 év rabszolgaság rendezője – írja az Origo.

Azt a Warner sem állítja, hogy az Elfújta a szél dicsőítené a rabszolgaságot, de szerintük rasszista, pusztán azért, mert a XIX. század közepén játszódik délen.

Az 1939-ben készült film ideiglenes eltávolításáról az HBO Max a George Floyd halála miatt kitört zavargások és az egyre abszurdabb követelések hatására döntött.

A szolgáltató keddi közleménye azt állította, hogy az Elfújta a szél egy korszak terméke, és hordozza azokat az etnikai és faji előítéleteket, amelyek akkoriban általánosak voltak az amerikai társadalomban.

Az HBO Max szóvivője a Variety hollywoodi szaklapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy „ezek a rasszista ábrázolások akkoriban is helytelenek voltak, és ma is azok”, ezért úgy gondolták, hogy a film magyarázat nélküli forgalmazása felelőtlenség lenne.

A WarnerMedia közleményéből az is kiderül, hogy a film később eredeti formájában visszakerül a kínálatba, de valamifajta kommentárral, amely a történelmi háttérről és a rasszizmus elítéléséről szól.

„Ahhoz, hogy a jövő igazságosabb és befogadóbb legyen, először meg kell ismerni és érteni történelmünket” – mondta a szóvivő.

A filmet azután vette ki ideiglenesen kínálatából az HBO Max, hogy John Ridley, a 12 év rabszolgaság forgatókönyvírója a Los Angeles Times-ban megjelent véleménycikkében felszólította a streamingszolgáltatót erre, arra hivatkozva, hogy a filmklasszikus rögzíti a faji sztereotípiákat és a polgárháború előtti Dél világát dicsőíti.

Az 1940-es Oscar-díjátadón a filmben nyújtott alakításáért Hattie McDaniel Oscar-díjat kapott, első fekete színésznőként.

Borítókép: Vivien Leigh és Hattie McDaniel a filmben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában