neki sikerült

2020.06.27. 18:57

Egyetemi kibukás és hatalmas adósság után lett milliárdos a Tesla-vezér

A Tesla 48 éves vezetőjének, Elon Musknak az egyik Twitter-bejegyzéséből derült ki, hogy a ma már 40 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező vezérigazgató annak idején kétezer dollárral indult az Egyesült Államokba, majd később hatalmas diákhitel-tartozást halmozott fel, és még az egyetemet is otthagyta. Ezután alapította meg a Teslát, a Boring Company-t és a SpaceX-et, és lett mára az egyik leginnovatívabb figurája az új technológiáknak.

(FILES) In this file photo taken on March 09, 2020 Elon Musk, founder of SpaceX, speaks during the Satellite 2020 at the Washington Convention Center in Washington, DC. - The US tech sector is likely to be hit hard by President Donald Trump's decision to extend a freeze on most immigrant visas, with critics saying the move could undermine American innovation and leadership. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Brendan Smialowski

Elon Musk Dél-Afrikában született, ám egész életében az Egyesült Államokba vágyott. Egy 2012-es interjúban elmondta, hogy úgy tűnt számára, mindig amikor valami új, izgalmas technológiai újdonságot találnak fel, azt Amerikában teszik. Éppen emiatt tűzte ki magának célul, hogy egy nap ő is az USA-ban éljen – írja az Origo.

Elon Musk mára megkerülhetetlen, ha technikai újításról van szó
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Az útja azonban először Kanadába vezetett, ahol elmondása szerint rendkívül kevés pénzből kellett megélnie. Tonrontóban mindössze egy szerény albérletre futotta és összesen 2000 dollár kezdőtőkéje volt, azonban ösztöndíjat nyert a University of Pennsylvaniára, így végre az Egyesült Államokba költözhetett, de a diplomaszerzés után nem igazán találta a helyét.

Egy interjúban felidézte, hogy nem akart felnőni, és úgy gondolta, hogy az ideális munka számára az lenne, ha újdonságokat találhatna fel és alkothatna meg. Hozzátette, hogy ekkoriban még nem tudta pontosan, hogy ezt miként valósítsa meg, mert két lehetőség állt előtte: vagy saját vállalatot alapít vagy olyannál dolgozik, amely innovatív eszközöket készít.

Végül a Szilícium-völgyben kötött ki, ahol beadta a jelentkezését a dotcom időszak, vagyis a kezdeti internetes időszak egyik legfelkapottabb cégéhez, a Netscape-hez, ahonnan viszont nem érkezett válasz.

A Tesla vezérigazgatója felidézte, hogy még a cég irodájába is elment, ahol azonban csak üldögélt a váróban, mivel túl szégyenlős volt ahhoz, hogy bárkivel is beszéljen. „Csak kínosan álltam az előcsarnokban és figyeltem az embereket, hogy kivel tudnék beszélni. Azonban egyszerűen nem tudtam rávenni magam, hogy bárkit megszólítsak, így egy idő után elmentem” – mondta Elon Musk.

Elon Musk cége, a Tesla szárnyal
Fotó: STR / AFP

Musk ekkor döntött úgy, hogy saját céggel próbálkozik. Otthagyta a Stanford mesterképzését, és testvérével, Kimballal közösen létrehozták a Zip2 nevű vállalatot 1996-ban. Az ötlet az volt, hogy egy olyan szoftvert fejlesztenek, amellyel a nagy médiavállalatok számára egyszerűbb a tartalmak online közzététele és az átállás az internetes világra. Segédkeztek például a New York Times online átállásában is.

A Zip2 céget aztán 1999-ben vásárolta fel a Compaq 340 millió dollárért.

Még ugyanabban az évben Musk – társalapítóként – 10 millió dollárral szált be az X.com nevű online finanszírozással foglalkozó vállalatba. Az X.com egy évvel később összeolvadt a Confinity-vel, amelynek saját pénzügyi szolgáltatása volt PayPal néven.

Musk egészen 2000 októberéig volt vezérigazgató a cégnél, azonban egy belső viszály miatt eltávolították a pozíciójából. Ekkor kezdett el dolgozni a következő nagy dobásán, majd 2002-ben megalapította a SpaceX-et, amely mára az űripar egyik megkerülhetetlen vállalatává nőtte ki magát. Egy évvel később pedig elindította a Teslát. Ma már Musk személyes vagyona meghaladja a 40 milliárd dollárt, a Tesla szárnyal, a SpaceX pedig sorra nyeri az űripari megbízásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában