Ország-világ

2020.09.09. 07:24

Ma ünnepli a születésnapját Hugh Grant

Napjaink egyik legismertebb, Golden Globe-díjas angol színésze 60 éves.

English actor Hugh Grant poses on the red carpet prior to the 2020 Laureus World Sports Awards ceremony in Berlin on February 17, 2020. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tobias Schwarcz

Hugh John Mungo Grant már az iskolai színjátszó körökben szerepelt, saját bevallása szerint főként hiúságból, s hogy népszerűségét növelje a lányok körében. Szülei azt szerették volna, ha valamilyen átlagos foglalkozást választ (bátyja bankár lett), ő azonban a nagyhírű oxfordi egyetem angol szakos hallgatójaként nem tanulmányi eredményeivel, hanem bohémságával és laza humorával hívta fel magára a figyelmet. Filmen először 1982-ben, az egyetemi filmkör egyik drámájában tűnt fel, a szerepet csak azért vállalta el, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljön az egyik női szereplővel. A film váratlanul nagy sikert aratott, Grant pedig diplomája megszerzése után a nottinghami színházhoz szerződött, majd saját komédia társulatot alakított.

Első főszerepét a James Ivory rendezte Maurice című filmben kapta, a homoszexuális férfi megformálásért a velencei filmfesztivál legjobb alakításának díjával tüntették ki. A jóképű színész ezután volt kosztümös hős és mai hódító, játszott Franciaországból a tengerentúlra kivándorolt pezsgőgyárost a polgárháború idején (Charlie pezsgője), volt Chopin (Impromptu), akire Párizsban az excentrikus írónő, George Sand veti ki hálóját. Roman Polanski a Keserű mézben (1992), majd Ivory a Napok romjai című romantikus drámában instruálta, utóbbiban egy bíboros ruháját vette magára.

2004-ben a Bridget Jones naplója folytatásában alakította a csábítót
Fotó: Universal Pictures / AFP

Egy ideig úgy tűnt, beskatulyázzák a nyársat nyelt angol szerepkörébe, ettől a sorstól 1994-ben a Négy esküvő és egy temetés című vígjáték mentette meg, amelyben egy sármos szoknyavadász bőrébe bújt. Alakításáért megkapta a brit filmakadémia BAFTA-díját és az Golden Globe-ot, s nem mellesleg világhírűvé vált. 1995-ben Jane Austen Értelem és érzelem című romantikus regényének filmváltozatában és a Változások kora című amerikai drámában szerepelt, utóbbi a II. Károly korabeli Angliába visz vissza. Hamarosan a tengeren túl is megismerték nevét, fotói bejárták a világsajtót – igaz nem csak szakmai teljesítménye miatt. A lapok címoldalaira került képeket ugyanis a Los Angeles-i rendőrség készítette, miután a színészt tetten érték, amint autójában egy prostituált szolgáltatásait vette igénybe.

A kéretlen reklám azonban még jót is tett pályafutásának, s végül barátnője, a modell Liz Hurley is megbocsátott neki. Grant ezután évekig szinte ugyanazt a figurát alakította: a bohókás, kétbalkezes, felületes, s szinte kivétel nélkül nőtlen angolt – ilyen volt többek közt a Sztárom a párom (Notting Hill) című vígjátékban vagy A keresztapus című szerelmi történetben, a háttérben maffia szállal. A Bridget Jones naplójában ő volt a gaz csábító, nőfaló főnök, aki a végén persze pórul jár, s hiába kuszálta újra a szingli címszereplő életét, a folytatásban is hasonló sors várt rá (a sorozat harmadik részét már nem vállalta). 2002-ben zajos kritikai sikert aratott az Egy fiúról című alkotásban, a Két hét múlva örökké című könnyed komédiában undok milliomosból hősszerelmessé váló főnököt alakított, a Zene és szöveg című filmben egy kiégett, hajdani popsztárként még dalra is fakadt. Az Igazából szerelem című vígjátékban ő volt a brit miniszterelnök, aki hivatalba lépésekor beleszeret szókimondó alkalmazottjába, aki miatt még az Egyesült Államok elnökével is bajszot akaszt; a kormányfői rezidencián előadott néhány perces táncbetétje külön életre kelt az interneten.

Az utóbbi évtizedben forgatott filmjei közül említésre méltó a Hogyan írjunk szerelmet című romantikus vígjáték vagy Az U.N.C.L.E. embere című akciófilm (a hatvanas évekbeli tévéfilmsorozatból Guy Ritchie által készített mozifilmben egy brit kémfőnököt játszott). Ezt követte a Florence – A tökéletlen hang című életrajzi alkotás, amelyben a világ legrosszabb énekesnőjét megformáló Meryl Streep férje volt. Közben a Paddington mesefilm folytatásában egy egykor szebb napokat látott színész ruháját vette magára. 2018-ban mutatták be az Egy nagyon angolos botrány című BBC-tévédrámát Stephen Frears rendezésében, az életrajzi sorozatban Jeremy Thorpe egykori liberális pártvezért formálta meg. Legutóbb az Úriemberek című gengszterfilmben újra Guy Ritchie rendezte, míg a Tudhattad volna című thrillersorozatot, amelyben Nicole Kidman alakítja a másik főszerepet, ősszel tűzi műsorára az HBO.

A franciául folyékonyan beszélő színész ma már igyekszik elkerülni a bulvárlapok parti rovatát, de az nem titok, hogy a Fulham csapatának szurkol. Több sportágért is rajong, s lelkes golfjátékos. Egy tíz évvel ezelőtti nyilatkozata szerint

a világsiker ellenére még mindig szorongás fogja el, ha kamera elé kell állnia.

A félszeg mosolyú egykori sármőrt többször is a legszexisebb sztárok közé választották.

Több mint egy évtizedes kapcsolat fűzte Liz Hurley modellhez, s bár 2000-ben különváltak, közös filmgyártó cégüket nem adták fel, sőt Hurley gyermekének ő a keresztapja. Sokáig úgy tűnt, hogy a „megrögzött agglegény” Grant sosem adja házasságra fejét, nem sokkal az 50. születésnapja előtt egy interjúban még azt mondta, fél, hogy „szomorú és magányos öregember” lesz belőle. E sors nem fenyegeti, 2018-ban feleségül vette három gyermekének anyját, Anna Eberstein svéd televíziós producert. Előző kapcsolatából két gyermeke született.

Grant több jótékonysági kezdeményezéshez adta nevét. A Golden Globe- és a Bafta-díj mellett 2006-ban César-életműdíjjal (az Oscar-díj francia megfelelője) ismerték el művészi munkásságát, tíz évvel később a Brit Filmintézet tagságával tüntették ki.

Borítókép: Hugh Grant

Címkék#Hugh Grant

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!