Bulvár-celeb

2021.05.04. 15:30

Kiderült, hány oltásból áll majd a gyerekeknek szánt vakcina

Megkezdődtek a Sinopharm leányvállalata által kifejlesztett, gyermekeknek szánt, koronavírus elleni oltóanyag klinikai tesztjei Kínában.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

A China National Biotec Group (CNBG) korábban gyártott két oltása közül az egyik, elölt koronavírust tartalmazó vakcina, a Sinopharm tavaly decemberben elsőként jutott feltételes piaci engedélyhez az ázsiai országban – a magyar egészségügyi hatóságoktól is ez az oltóanyag kapott engedélyt – írja a Bors.

Az új 3 év feletti, ám 18 életévét még be nem töltött gyermekek számára szánt készítmény felépítése a COVID-19 egyik S-fehérje-alegysége, méghozzá a receptorkötő tartomány szerkezeti jellemzőin alapul. Voltaképpen a kórokozó S-fehérjéjének másolatait állítja elő, amivel arra ösztönözi a szervezetet, hogy az a vírust semlegesítő antitesteket termeljen.

A vakcinát gyártó cég szerint az általuk korábbiakban már kifejlesztett, vagyis elölt vírust tartalmazó oltóanyaggal szemben

A génmódosított vakcina előállítása nem igényel magas biológiai biztonságú laborokat,

vagyis a szer nagy volumenben történő gyártása hamar kezdetét veheti. Mint azt a vállalat közölte: a most beindított tesztek eredményei döntik majd el, akár három adagra is szükség lesz-e a kellő védettség kialakulásához.

Hosszú időre védettséget nyújthat az oltás
Fotó: Shutterstock

A vírusban történik a génmódosítás

Ahogy azt Dr. Tóth Sándor a Borsnak elmondta: az új gyógyszerhez hasonlatosan mind a hírvivő RNS, mind a DNS vakcinák rekombináns oltóanyagnak számítanak. Mindemellett a virológus szerint a „génmódosított” kifejezés azt takarhatja, hogy a készítmény az Astra Zeneca, illetve a Szputnyik V ligájában játszik.

Ennek értelmében a génmódosítás a hordozó vírusban történik, vagyis így válik majd szaporodásra képtelenné

– magyarázta a szakember. Azt is elmondta, abban sincs jelentős újdonság, hogy a kínaiak az S-fehérje receptorkötő tartományának szerkezeti tulajdonságait vették alapul a vakcina megalkotása során, vagyis egy megbízható technológiával állunk szemben – illetve azok, akik majd a tesztek alanyai lesznek.

Az első oltás megismerteti az antigént

A doktor úr arra is kitért, nincs abban semmi meglepő, hogy három dózist jósolnak a megfelelő védettséghez, elvégre a legtöbb hagyományos vakcina esetén már régóta ez a bevett eljárás. Az első oltás megismerteti az immunrendszerrel az antigént. Ezt szokta követni az 1-2 hónapon belül beadott emlékeztető oltás, évekkel később pedig a harmadik zárja a folyamatot – ez a rutin.

Az utolsó hivatott felfrissíteni az immunmemóriát, amellyel ezek után évekre, vagy akár évtizedekre elegendő védettség is elérhető

– emelte ki a szakértő, hozzátéve, hogy az eddigi ismeretek alapján az új vakcina esetében is erről lehet szó.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!