Bulvár-celeb

2021.06.29. 18:20

Újabb járvány fenyeget: emberekre is veszélyes vírus jelenlétét mutatták ki Indiában

Bár még javában küzdünk a Covid-járvánnyal, a punéi székhelyű Nemzeti Virológiai Intézet (NIV) tudósai most két denevérfajban is találtak Nipah-vírus antitesteket, mely az emberre is rendkívül veszélyes.

Forrás: Shutterstock

A Nipah-vírus szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által azonosított kórokozók top tízes listájában. Tünetei olyanok, mint bármely más légúti vírusos megbetegedésnek, beleértve az émelygést, hányást, köhögést, megfázást, légzési nehézségeket és súlyos kiszáradást – adta hírül a The Indian Express nyomán a life.hu.

A Nipah-vírus egy speciális vírustípus, amely denevéreken keresztül terjed és nagyon magas a halálozási arány az emberek körében. Emberről emberre is terjedhet és agyvelőgyulladást, illetve kómát idézhet elő.

Nincs rá specifikus kezelés vagy védőoltás, fontos a megfelelő hidratálás megőrzése és az oxigénterápia.

A szakember szerint itt is fontos a megelőzés: mossunk kezet minél gyakrabban és kerüljük azoknak a gyümölcsöknek az elfogyasztását, ahol denevérek találhatók.

A nagyobb kockázatú vírusok jelenleg vadonélő állatokban bújkálnak, amelyek akár az emberre is átterjedhetnek. A másik ilyen brutális vírus, ami akár világjárványt is okozhat, az a Lassa-vírus, ami egy vérzéses lázzal járó állapotot idéz elő és eddig csak Afrikában terjedt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!