Bulvár-celeb

2021.10.27. 06:15

Ilyen nincs! Rendkívül ritka, élénksárga harcsa került horogra

Egy hatalmas, vonagló, kopoltyús banánhoz hasonlította Martin Glatz azt az élénksárga harcsát, amely a horgára akadt a közelmúltban. A profi horgász egy hollandiai tavon horgászott épp ikertestvérével, Olivérrel, amikor találkozott a különös állattal.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Bár profi horgásznak vallja magát, Martin Glatz először pánikba esett – írja az Origo.

Soha nem láttam még ilyen vagy ehhez fogható harcsát

– mondta Glatz a LiveScience online tudományos portálnak. – Még mindig le vagyok nyűgözve tőle.

Fotó: Martin Glatz

A különös állatról kiderült, hogy egy európai harcsa (Silurus glanis), amely a viza után Európa édesvizeinek a második legnagyobbra növő hala. Ezek a ragadozók a hatalmas méretükről ismertek: a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint legalább 2,7 méter hosszúra és közel 130 kilogrammra is megnőhetnek.

Ám igencsak ritkán néznek ki olyan banánszínűnek, mint a Glatz által kifogott példány.

A NOAA szakemberei szerint a legtöbb európai harcsa teste sötétzöldes-fekete, néhány sárga folttal. Törzse rövid, hengeres, izmos farka hosszú és teste pikkelytelen. Színe alkalmazkodik a fenékhez, ilyenkor többnyire fekete, szürke, agyagos áradáskor akár sárga is lehet.

A citromszinű harcsa a tudósok szerint valőszínűleg leucizmusban szenved, ami egy ritka genetikai rendellenesség, amely a bőr és a szőr pigmentációjának csökkenését okozza.

A leucizmus pigmentszegénységgel jár, amit emlősöknél, hüllőknél, madarakban és halakban is megfigyeltek: olyan feltűnő egyedeket eredményezhet, mint a sárga pingvinek és a fehér kardszárnyú bálnák. Néhány éve, 2017-ben egy leucizmussal született, sárga harcsát észleltek az iowai Mississippi folyóban, amely a Herald & Review helyi újság címoldalára került.

Néhány fénykép elkészítése után Glatz ugyanis visszaengedte a halat a vízbe, abban a reményben, hogy „nagyon nagyra„ nő, ami talán még nagyobb meglepetést okoz egy másik horgásznak a jövőben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!