Sokan bedőltek

2021.11.26. 07:03

Vigyázat! Új csalási módszer terjed a használtautó-hirdetések között

Új csalási forma ütötte fel a fejét a használtautó-piacon, csalók adnak fel tömegesen trükkös hirdetéseket. A módszer igazán kifinomult.

A rafinált csalók akkor kezdik a műszakot, amikor a kereskedések zárnak: este 6-7 körül kezdik felrakni a hirdetéseket, mégpedig jellemzően olyan kereskedések nevében, amelyek már régi hirdetők. Van létező cég, telephely, hozzá tartozó, valódi telefonszámmal - írta a Totalcar nyomán az Origo.

Egy este 50-150 hirdetést tesznek fel (jellemzően a mobile.de oldalra), és mind csali. A meghirdetett autók kiválóak, jó állapotot ígérnek olcsón. Amikor a vevő hívja a megadott telefonszámokat, azok vagy foglaltak, vagy csak simán nem veszi fel őket senki, ilyenkor jön az üzenetküldés, amire viszont az eladó szinte azonnal reagál: örülnek az érdeklődésnek,

ha a vevő elutál 100-300 euró közötti összeget a megadott számlaszámra - mint foglalót - akkor az autót félreteszik neki 

Elmegy az utalás, bebiztosítva ezzel a "tuti vételt", aztán reggelre eltűnik a hirdetés. A vevő ilyenkor még nem aggódik, hiszen biztosan azért tűnt el a hirdetés, mert ő lefoglalózta, a kereskedő pedig levette.

Ám ha ezután hívja a kereskedést, ahol munkaidőben fel is veszik a telefont, szembesül azzal, hogy ott még csak nem is hallottak arról a kocsiról. 

vagy rosszabb esetben közlik, hogy teherautók javításával foglalkoznak, és egyáltalán nem árulnak autót.

Van olyan kereskedés, amelynek nevét már annyiszor használták, hogy a reggeli telefonokat már eleve úgy veszik fel, hogy "ugye nem a jóáras autó után érdeklődik?" A vevőnek ekkor esik le, hogy átverték, 100, 150 vagy 300 eurója ugrott. Ennyi pénzért pedig nem mindenki tesz feljelentést - eleve, az áldozatok jellemzően nem németek, így nem vállalják a jogi procedúrát, a külföldi hatóságokkal való bajlódást, inkább lenyelik a kárt.

A rendszer jól kitalált és ügyesen felépített, és noha nem minden részlete briliáns - például a hirdetésekhez összelopkodott képek sokszor okot adnak a gyanúra -, de sok apróságra odafigyelnek. Például

a kért összeget úgy határozzák meg, hogy az áldozatok ne forduljanak automatikusan a hatóságokhoz. Az is a csel része, hogy megvárják, a hétvégét, vagy amíg a kereskedések bezárnak, és csak utána kezdik felpakolni a hirdetéseket, hogy ne legyen senki, aki felveszi a telefont. 

És arra is figyelnek, hogy az álcának használt kereskedés is jó helyen legyen, lehetőleg Németország keleti részén, hogy a lett, lengyel, magyar, litván és cseh vevőknek csábítóbb legyen - tehát ezzel

kifejezetten a Kelet-Európaiakat célozzák, akik remélik, hogy megtalálták a nagy üzletet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!