Mint egy sárkány

2022.04.23. 12:02

Ijesztő tengeri szörnyet fogott ki egy halászhajó

Egy halász „sárkányszerű" halra bukkant a norvégiai Tromsø partjainál, tovább gyarapítva a mélyből felhúzott furcsa lények gyűjteményét.

Túlvilági lénynek tűnt a fedélzetre emelt kiméra
 

Roman Fedorcov, aki kereskedelmi vonóhálós halászhajókon dolgozik, a Norvég-tengeren volt szolgálatban, amikor a felhúzott hálóban rábukkant a szokatlan külsejű lényre. Fényképet készített a halról, amely világos rózsaszín, nagy szemekkel, és hatalmas szárnyszerű mellúszókkal

valamint hosszú, patkányszerű farokkal rendelkezik. 

Roman megosztotta a furcsa lényről készített képet a 646 ezer követővel rendelkező Instagram fiókján, és a képhez egy G. F. Lovecraft idézetet írt: „Egy dolog üldözni valami névtelent, de egészen más dolog megtalálni" - írja az Origo.


„Jobb messziről nézni az ilyen lényeket. Valójában a tenger mélysége ismeretlen" – jegyezte meg az egyik kommentelő. Noha való igaz, hogy a nagy mélységek birodalma a földi bioszféra utolsó nagy felfedezetlen fehér foltja, de a tengerbiológusok számára nem volt ismeretlen lény a bizarr kinézetű „szörny", amit kiméraként, vagy más néven tengeri macskaként határoztak meg.


Roman Fedorcov vírusszenzációvá vált Instagram-bejegyzései révén, amelyekben az általa kifogott bizarr tengeri lényeket mutatja be. Fedorocov leginkább a Jeges-tengerbe nyíló hidegvizű Barents -tengeren halászik.


Hálóit a tenger fényszegény, szürkületi zónának nevezett 900 és 1800 méter közötti mélységtartományába szokta leengedni, ahonnan nem egyszer rendkívül furcsa kreítúrák kerülnek a felszínre.

 

Egy másik "szörny" Fedrocov kollekciójából az északi vizekben honos pásztás farkashal
Forrás: Roman Fedorcov

 

Egy mitológiai szörnyalakról kapták a nevüket
 

A Roman Fedrocov által kifogott kiméra valójában a porcos halak (Chondrichthyes ) osztályának egyik alosztályát alkotó tömörfejűek (Holocephali) közé sorolandó. A tengerimacska-alakúaknak (Chimaeriformes ) három családját és közel száz faját ismeri a tudomány. A görög mitológiában a kiméra egy oroszlánfejű, kecsketestű és patkányfarkú szörnyalak, amiről ez a bizarr kinézetű porcoshal- csoport a nevét kapta.


A szintén a porcos halakhoz tartozó cápáknak, rájáknak és a kiméráknak közös ősük volt,

amelyről ez utóbbi csoport a Devon időszakban, nagyjából 400 millió éve vált le. 


 

A Roman Fedrocov által kifogott kiméra szájoldali része
Forrás: Roman Fedorcov

A porcos vázat, és a négy pár lemezzel fedett kopoltyúívet leszámítva a tengeri macskák nem sok hasonlóságot mutatnak rokonaikkal, a cápákkal. A fogaik pédául kettő-kettő, a rágcsálók metszőfogára emlékeztető foglemezzé olvadtak össze, a testük pikkelytelen, az orrnyílásaik pedig összeköttetésben állnak a szájjal.

Az első hátúszójukból egy hegyes mérgező tüske mered elő, 
a farkuk megnyúlt és hosszú, egyes fajoknál úszók nélküli ostorszerű testrész. A kimérák vagy tengeri macskák a nagy mélységek lakói, a szürkületi és a sötét zóna 1000 illetve 3000 méter közötti víztömegében élnek. Ragadozók, táplálékukat kisebb halak és fenéklakó gerinctelenek alkotják. Mivel mélytengeri élőlények, csak nagyon ritkán kerülnek emberi szem elé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!