árutőzsde

2018.05.18. 16:58

Aszály és kereskedelmi feszültség hajthatja a gabonaárakat a világpiacon

Sok gabonakereskedő arra számít, hogy oldódik a nagyhatalmak közötti kereskedelmi feszültség, s emiatt Kína több amerikai mezőgazdasági terméket importál majd.

Árupiaci kereskedők szerint hosszabb távon drágulhatnak a gabonák, egyrészt a globálisan csökkenő idei termés, másrészt a felhasználás stagnálása miatt – írja a Világgazdaság legfrissebb száma.

Három hét alatt 2 százalékkal esett a kukorica tőzsdei ára az Egyesült Államokban, vékánként (27 kilogramm) már 4 dollár alá csökkent a határidős kurzus a múlt hét második felében, de azóta 400,5 dollárcentre visszakapaszkodott. A búza ezalatt – részben az Egyesült Államok és Kína közötti vámvita kapcsán –7 százalékkal messze 501 dollárcentre csökkent vékánként.

Sok gabonakereskedő arra számít, hogy oldódik a nagyhatalmak közötti kereskedelmi feszültség, s emiatt Kína több amerikai mezőgazdasági terméket importál majd.

Ha így lesz, akkor az elmúlt hetek áresése visszakorrigál, azaz a jelenlegi árszinten kedvező beszállási lehetőség nyílhat a gabonapiacon.

A mostani esése ellenére a kukorica tavaly november eleje óta lendületesen, 17 százalékkal drágult. A szójabab ára tavaly június óta a vékánkénti 920–1070 dollárcentes sávban mozog, az elmúlt három hónapban ezer dollárcent felett jár a határidős ár.

A 2018–19-es időszakban szinte mindegyik gabonánál csökkenő termésre számít az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) – mondta lapunknak Németh István, a Magro.hu gabonapiaci szakértője. – A felhasználás azonban várhatóan nem csökken, így e kettős hatás áremelkedést eredményezhet. Még sok a bizonytalansági tényező, s bár az őszi búza termése viszonylag pontosan megbecsülhető, a kukoricáé még nem.

A kukorica világpiacán minimálisan csökkenhet a termelés. A májusi USDA-várakozások szerint a tavalyihoz képest valamelyest csökkent a kukorica vetésterülete az Egyesült Államokban, de a terméshozam hasonló lehet a 2017-eshez

– mondta a Világgazdaságnak Antal Áron, az MKB Bank szenior ágazati szakértője. Szerinte a felhasználói oldalon az élelmiszerigényen kívül a másik fontos ármozgató tényező idén is az etanolgyártás lehet, amelyet mind a szabályozói támogatások, mind pedig az olajárak emelkedése befolyásol. Az amerikai–kínai vámvita a szójaszállításokat is súlyosan érintheti.

Egy esetleges kínai védővám kivetése átrendezné egyben a nemzetközi árakat is – tette hozzá a szakértő. – A fehérjenövénynél a 2018/19-es gazdasági évre bővülő globális termeléssel számolhatunk, elsősorban azért, mert a tavalyi argentin aszály miatt alacsonyabb a bázis, és ezt a csaknem 17 millió tonnás tavalyi kiesést sikerülhet pótolni, ha nem ismétlődik meg az extrém száraz időjárás a dél-amerikai termőterületen.

Magyarországon az azonnali piacon a kukorica 46-47 ezer forintba (464-474 dollárcent/véka) kerül tonnánként, a búza pedig 50 ezer forintba. Az előbbi 10, az utóbbi 12 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt. A magyar termelőknek a nagy mennyiségű orosz és az ukrán export jelent konkurenciát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!