gáz, ha nincs elég gáz

2018.06.26. 13:25

Nincs elég buborék, bajban az üdítőgyártók

A szén-dioxid hiánya miatt a Coca-Cola brit gyára már a termelést is kénytelen volt korlátozni.

A Coca-Cola Nagy-Britanniában ideiglenesen leállította néhány termék gyártását, ugyanis elfogyott a buborékokat adó szén-dioxid. A raktárkészleteknek köszönhetően azonban egyelőre nem kell kólahiánytól tartani – írja a BBC. A helyzet azonban ezzel még koránt sincs megoldva, ugyanis több sörgyártó, így a Heineken és az Amstel is bejelentette: jelentősen megcsappantak a készleteik. A hiány ráadásul a mélyhűtött termékeket is érintheti, mivel ezeket szén-dioxidból álló szárazjéggel tartják fagyosan.

Az apró buborékok hiánya tehát jókora felfordulást okozhat az élelmiszeriparban, ezért logikusan tehetjük fel a kérdést, mi okozza a hiányt? Nos, a válasz jóval prózaibb, mint gondolnánk: öt nagy európai szén-dioxid-gyár nagyjából egyszerre állt le karbantartás miatt. A hírek szerint legalább az üzemek termeléskiesése már nemcsak a brit, hanem más országok élelmiszerpiacára is hatással lehet.

A probléma arra is felhívja a figyelmet, mennyire fontos szerepet tölt be a szén-dioxid a világban: az élelmiszereken és a hűtési módszereken túl vágóhidakon és egyes orvosi beavatkozásokban is használják, így tartós hiánya esetén egyfajta fontossági sorrend felállítása is szükségessé válhatna az egyes fogyasztók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!