Oroszország

2018.10.04. 15:38

Útra kész a világ első úszó atomerőműve

Betöltötték a nukleáris fűtőelemeket Oroszország és a világ első és egyetlen úszó atomerőművének mindkét reaktorába, így útra készen áll a Lomonoszov akadémikus nevét viselő úszó erőmű – tájékoztatott csütörtökön a Rosatom Central Europe magyarországi fióktelepe.

A szentpétervári hajógyárban megépített erőművet a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve tavasszal vontatták Murmanszkba, ahol reaktorait feltöltötték nukleáris fűtőanyaggal. A következő kulcsfontosságú szakasz a fizikai indítás lesz október-novemberben, ezt követik a komplex tesztek, amelyeket még azelőtt el kell végezni, mielőtt a reaktorok elérik a projektben meghatározott teljesítményt – közölte Vitalij Trutnyev, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern úszó atomerőművek építési és üzemeltetési igazgatóságának vezetője.

Az úszó atomerőművet jövőre vontatják a Csukcsföldi Autonóm Körzetben található Pevek városba. A legészakibb nukleáris létesítményként villamosenergia-termelésével fokozatosan váltja ki a bilibiniói atomerőművet és a csaunszki szénerőművet.

A Roszatom tájékoztatása szerint az úszó atomerőmű teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági követelményeinek és nem jelent veszélyt a környezetre. A 70 megawatt villamos teljesítménnyel rendelkező két KLT-40C típusú reaktor egy hozzávetőleg százezer lakosú város folyamatos energiaellátását képes biztosítani. A blokkok sziget üzemmódban is üzemelhetnek, és alkalmassá tehetők tengervíz sótalanítására is.

A Roszatom már dolgozik az úszó atomerőművek második generációján, amelyet optimalizált úszó atomerőműveknek neveztek el, ezek két RITM-200M reaktorral épülnek, amelyek teljesítménye egyenként 50 MW lesz. Az úszó atomerőművek az északi és távol-keleti területeken működnek majd, és céljuk hogy energiával lássák el a távoli iparvállalatokat, a kikötőket, illetve biztosítsák a nyílt tengeren lévő olaj- és gázfúrótornyok energiaellátását.

Az úszó atomerőművet hevesen támadják a Greenpeace környezetvédői és „lebegő Csernobilnak” hívják, az Ukrajnában 1986-ban bekövetkezett atomerőművi baleset katasztrofális következményeire emlékeztetve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!