döntöttek

2019.09.01. 21:02

Argentína felhatalmazta központi bankját a devizavásárlás korlátozására

Az éves infláció továbbra is nagyon magas.

Az argentin kormány felhatalmazta a latin-amerikai állam központi bankját a devizavásárlás korlátozására – derült ki az ország hivatalos lapjában vasárnap megjelent rendeletből.

A Mauricio Macri elnök által aláírt jogszabály a nagyobb exportvállatokat arra kötelezi, hogy Argentínában váltsák be devizatartalékaikat, s emellett mostantól ki kell kérniük a központi bank engedélyét, hogy ha devizát akarnak vásárolni, illetve külföldi átutalásokat akarnának végezni. A rendelet időbeli hatálya december 31.

A piacokat erősen felkavarta, hogy az októberi elnökválasztás főpróbájának tekintett augusztus 11-i előválasztáson súlyos vereséget szenvedett a liberális gazdaságpolitikát követő köztársasági elnök, Mauricio Macri a balközép peronista jelöltjével, Alberto Fernández volt kormányfővel szemben.

A pezó árfolyama nagyot zuhant a választási eredményt követően, mivel a piacok attól tartanak, hogy az ellenzéki jelölt ismét a már kudarcot vallott gazdaságpolitikát hozza vissza.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága tavaly recesszióba süllyedt. Az éves infláció továbbra is nagyon magas, 40 százalékos, a munkanélküliségi ráta pedig 10,1 százalékra rúg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!