ENSZ

2022.05.05. 23:09

Guterres: vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, orosz és fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat

Az ENSZ-főtitkár szót ejtett arról is, hogy megindult a civilek harmadik kimenekítési művelete az orosz csapatok által ostromolt mariupoli Azovsztal üzemből.

Vissza kell hozni a világpiacra az ukrán, az orosz és a fehérorosz mezőgazdasági termékeket és műtrágyákat, tekintet nélkül az Ukrajnában zajló konfliktusra - jelentette ki csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT), amely az Oroszország indította háborúval kapcsolatban ülésezett. 

Guterres úgy vélte, hogy veszélybe került a globális termelésbiztonság, és ennek a helyzetnek "a komoly megoldása az ukrán mezőgazdasági termékek, valamint a az orosz és fehérorosz áruk és műtrágyák visszatérését követeli a világpiacra". Szerinte ezt a harci cselekmények ellenére meg kell valósítani. 

Az ENSZ-főtitkár szót ejtett arról is, hogy megindult a civilek harmadik kimenekítési művelete az orosz csapatok által ostromolt mariupoli Azovsztal üzemből. Közölte, hogy a világszervezet a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) segítségével eddig csaknem ötszáz polgári személyt evakuált a gyárból. Mindemellett nem említett részleteket az új művelettel kapcsolatban, nehogy "aláássa a siker lehetőségét". 

Guterres egyben reményét fejezte ki, hogy a további egyeztetések Kijevvel és Moszkvával újabb humanitárius tűzszünetekhez vezetnek majd, lehetőséget nyújtva a civileknek a menekülésre, illetve arra, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a rászorulókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!