Csúcson

2022.06.06. 19:50

120 dollár főlé ment az olaj ára

Az olaj ára elérte a 120 dollárt hétfőn, miután Szaúd-Arábia megemelte a nyersolaj júliusi árát, és a piacon kételyek merültek fel azt illetően, hogy az OPEC+ havi kitermelési céljának emelése segíteni fogja a szűkös kínálat enyhítését.

A Brent nyersolaj 32 centtel, 0,3 százalékkal 120,04 dollárra erősödött, de a nap során elérte a 121,95 dollárt is. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj határidős jegyzései 40 centtel, 0,3 százalékkal 119,27 dolláron álltak hordónként, miután az előző napon a WTI 120,99 dolláron háromhavi csúcsot ért el.

Szaúd-Arábia az Ázsiába irányuló arab könnyűolaj júliusi hivatalos eladási árát 2,1 dollárral emelte, így az a legmagasabb lett május óta, amikor az árak csúcsokat döntöttek az Oroszországból érkező szállítások esetleges megszakadása miatti aggodalmak hatására.

Az áremelés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete és szövetségesei (OPEC+) múlt heti, a korábban tervezettnél 50 százalékkal nagyobb, napi 648 ezer hordós július-augusztusi termelésnövelésről szóló döntését követte. A megnövelt kitermelési célt elosztották az OPEC+ összes tagja között, amelyek közül azonban többnek – köztük a nyugati szankciókkal sújtott Oroszországnak – kis mozgástere van a termelés növelésére.

Az OPEC+ néven ismert informális együttműködés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait, valamint Oroszország vezetésével a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket tömöríti.

Borítókép: Illusztrációfotó / NurPhoto via AFP / Ewan Bootman

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!