Euró-infláció

2022.06.05. 09:00

Az áremelkedés felemészti a nyugat-európai jólétet

A jólétet és az életszínvonalat veszélyezteti Nyugat-Európában az árak jelentős emelkedése, amelytől elmarad a fizetések kiigazítása. A bérek vásárlóerejének zuhanórepülése tovább folytatódik, az eurózóna inflációja a várakozásokkal szemben újabb rekordot ért el a rezsiköltségek csaknem negyvenszázalékos emelkedése miatt.

Egyre nagyobb társadalmi feszültséget okoz az energia és az élelmiszerek árának robbanásszerű emelkedése és a magas infláció Nyugat-Európában – írja a Magyar Nemzet

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a több mint fél éve tartó áremelkedés májusban tovább gyorsult: az uniós statisztikai hivatal adatai szerint 

újabb rekordot döntött az euróövezet inflációja. A 19 országban 8,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban, pedig a szakértők arra számítottak, az áprilisi 7,4 százalékos inflá­ciót már nem haladja meg érdemben a májusi adat.

A kiugróan magasnak számító euróövezeti infláció továbbra is az energiaárak emelkedésének hatása. Májusban 39,7 százalékkal volt drágább a rezsiköltség, mint egy évvel korábban.

A magas infláció komoly reálkereset-csökkenést okoz, mivel a bérek emelése még azokban a tagállamokban is jócskán elmaradt, ahol erre automata mechanizmusok vannak.

Az Európai Központi Bank (EKB) óva inti az eurózóna tagállamait attól, hogy engedjenek a munkavállalók nyomásának, és jelentősebb béremeléseket hajtsanak végre. Az EKB továbbra is azzal számol, hogy középtávon mérséklődik az infláció, és két százalék körüli szinten normalizálódik az árak emelkedési üteme. Ezért azt javasolja, hogy ne haladja meg a bruttó keresetek emelkedése a három százalékot.

Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban is jelentősen vesztettek a keresetek a reálértékükből. A Der Spiegel összefoglalója szerint 

az első negyedévben átlagosan 1,8 százalékkal esett vissza a német fizetések vásárlóereje. A lap szerint az áremelkedések felemésztik a jólétet.

Az első negyedévben a keresetek – elsősorban a bónuszok és külön juttatások miatt – jelentősnek számító, négyszázalékos emelkedését az évtizedek óta legmagasabb, 5,8 százalékos infláció felemésztette.

Nyugat-Európában nincsenek a magyarországihoz hasonló átfogó intézkedések az árak megfékezésére. A megélhetési költségek robbanásszerű emelkedése már a jobb keresetű családoknak is komoly nehézséget okoz.

Borítókép: Belgiumban a tömegközlekedést is érintette a május utolsó napjára az értéktelenedő bérek miatt szervezett országos sztrájk / Anadolu / AFP / Dursun Aydemir

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!