Szorul a hurok

2022.09.26. 11:24

Von der Leyent megbüntetik a Pfizerrel kötött szerződés miatt

Egy német lap információi szerint megrovást kaphat az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a Biontech–Pfizerrel kötött 35 milliárd eurós szerződés miatt – írja a Világgazdaság.

Az uniós ombudsman szerint von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mads Claus Rasmussen

Büntetést kaphat Ursula von der Leyen az Európai Unió költségvetésének ellenőreitől a Biontech–Pfizerrel kötött szerződés miatt – írja saját információira hivatkozva a Berliner Morgenpost. A német főváros második legolvasottabb lapja úgy tudja, az Európai Bizottság elnöke körül egyre fogy a levegő, és további vizsgálatok várhatók, amiért 2021 májusában elképesztő, 35 milliárd eurós szerződést kötött a céggel 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina beszerzéséről. 

Ez az a vakcinabeszerzés, amelyben Magyarország nem kívánt részt venni, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter indoklása szerint 19 millió Pfizer-vakcinát kellett volna megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. „Ebben a 120 milliárdos kalandban Magyarország nem tud részt venni” – mondta a tárcavezető. 

Bourla, Albert
Albert Bourla, a Pfizer multinacionális gyógyszergyár vezérigazgatója 
Fotó: Gian Ehrenzeller / Forrás: MTI/EPA

Akkor még ráadásul nem került nyilvánosságra, hogy Von der Leyen gyakorlatilag SMS-ben egyeztetett a részletekről a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

Az ügyben természetesen vizsgálat is indult, az uniós ombudsman pedig arra jutott, hogy Von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat, amikor azt állította, nem talált semmiféle szöveges üzenetet az EB-elnök és Bourla között. Később kiderült, csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az SMS-eket nem, mondván, azok túlságosan „rövid életűek”, ezért nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá. 

Emily O’Reilly ombudsman álláspontja szerint viszont a bizottság tagjainak viselkedése nem felelt meg az uniós szabályok által megkövetelt átláthatóságnak, és meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

A Guardian elemzése szerint az Európai Unió összességében 31 milliárd eurót fizetett a Pfizernek a vakcinák előállítási költsége felett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!