Merénylet

2022.09.05. 08:27

Tömeges késelés Kanadában: tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek

Címkék#Késelés

Tízen meghaltak, tizenöten megsebesültek egy késeléses támadásban a kanadai Saskatchewan tartomány egyik őslakos közösségében és a közeli városban – közölte a helyi rendőrség. A két gyanúsítottat keresik.

Rhonda Blackmore helyettes rendőrfőnök sajtótájékoztatót tart a Saskatchewan tartománybeli késelésekről a gyanúsítottak, Damien Sanderson (b) és Myles Sanderson fotói mellett a Kanadai Királyi Lovas Rendőrség (RCMP) F divíziójának központjában, a saskatchewani Reginában 2022. szeptember 4-én.

Forrás: MTI/AP/The Canadian Press

Fotó: Michael Bell

A késeléseket több helyszínen követték el a James Smith Cree Nation őslakos közösségében és a Saskatoontól északra fekvő Weldon faluban a rendőrség szerint. A két gyanúsított után tartományszerte kutatnak.   

A saskatchewani rendőrség helyettes vezetője, Rhonda Blackmore közölte, hogy 

egyes áldozatokra a gyanúsítottak célzottan támadtak, másokat azonban, úgy tűnik, véletlenszerűen késeltek meg. Indítékkal nem tudott szolgálni.  

„Rettenetes, ami a tartományunkban történt ma” – mondta, hozzátéve, hogy 13 helyszínen találtak halottakat és sebesülteket.   

A vasárnapi volt a kanadai tömeggyilkosságok közül az egyik legsúlyosabb. A legtöbb, 22 halálos áldozatot követelő lövöldözés 2020-ban történt, amikor egy rendőrnek öltözött férfi Új-Skócia tartományban otthonukban lőtt agyon embereket és gyújtogatott. 2019-ben egy férfi furgonnal gázolt halálra tíz gyalogost. A tömeggyilkosságok ritkábban fordulnak elő Kanadában, mint az Egyesült Államokban.   

Blackmore elmondása szerint a rendőrség vasárnap reggel 6 óra előtt kapta az első jelentéseket az őslakos közösségből, majd gyorsan újabbak érkeztek. Délben a rendőrség figyelmeztetést adott ki, mely szerint Regina városban, a támadások helyszínétől mintegy 335 kilométerre láttak egy járművet, benne a két gyanúsítottal dél körül, azóta nem tudni róluk.   

A reginai rendőrség úgy vélte, a két ember még a városban van, és a Twitteren arra kérte a lakosokat, hogy kövessék a rendőrségi tájékoztatást, vagyis legyenek óvatosak, ne közelítsék meg a két férfit, és adjanak róluk információt, ha tudnak.   

A két gyanúsított a 31 éves Damien Sanderson és a 30 éves Myles Sanderson. Az utóbbit egy májusi lista szerint körözik, „jogtalanul van szabadlábon”. 

Az őslakos közösség három csoportjában, ahol a támadások történtek, helyi szükségállapotot hirdettek ki.   

„Sokkoló és lesújtó a borzalmas támadások híre. Kanadaiként együtt gyászolunk mindenkivel, akit az erőszak érintett, és a saskatchewani emberekkel” – írta közleményében Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!