Krimi

2023.03.01. 15:58

Megrázó képek és videók érkeztek a görög vasúti katasztrófáról

Az első két kocsi szinte teljesen megsemmisült.

A vonat az ütközés után felborult és kigyulladt.

Forrás: AFP

Szerda hajnalban vonatbaleset történt Görögországban. Az Athénból Thesszalonikibe tartó személyvonat és a Thesszalonikiből Láriszába tartó tehervonat Lárisza előtt ütközött össze – írja az Origo.

A túlélők rémálomszerű 10 másodpercnek írták le a vonatbalesetet, ami szerda reggel történt Észak-Görögországban. A vonat az ütközés után felborult és kigyulladt. A legutolsó jelentés szerint a balesetben 40-en meghaltak, 85-en pedig megsérültek. 

A vonaton 350 ember utazott. A halálos áldozatok közül nyolcan vasúti alkalmazottak voltak, köztük a két vonat négy mozdonyvezetője. A sérültek közül 66-ot kórházba szállítottak, hatan pedig az intenzív osztályra kerültek.

At least 32 dead in northern Greece train collision
Fotó: Anadolu Agency / Forrás: AFP

 

– Nagy robajt hallottunk – mondta egy 28 éves utas, akinek sikerült a roncsok közül biztonságban kiugrania.

 

A kocsikban tűz ütött ki, és azonnal kitört a pánik. Az embereket körülvették a lángok, többen megégtek

– mondta el egy utas a Reuters hírügynökségnek.

10-15 másodpercig hatalmas káosz volt. Az emberek összevissza bukdácsoltak. Mindenfelé tűz volt, lógó kábelek, betört ablakok, sikoltozó, csapdába esett emberek.

Mintegy 150 tűzoltó és 40 mentőautó dolgozott a helyszínen, a mentéshez több darut is be kellett vetni.

– Soha életemben nem láttam még ilyet. Az első holttesteket öt órával a mentés megkezdése után találtuk meg

– mondta az AFP hírügynökségnek egy mentős.

Fotó: AFP

Lárisza városának állomásfőnöke ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve súlyos testi sértés miatt vádat emeltek. 

A jelzésekért felelős állomásfőnök tagadja, hogy bármi hibát követett volna el. Elmondása szerint a balesetet műszaki hiba okozta. Viszont a vonatrendszert nem elektronikusan, hanem kézzel működtették.

Görögországban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek ki. Minden nyilvános ünnepséget töröltek, és a középületeken péntekig félárbócra eresztik a zászlókat.

At least 32 dead in northern Greece train collision
Fotó: Anadolu Agency

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!