kortárs irodalom

2018.07.01. 16:23

Női alkotóknak odaítélt irodalmi díjat kapott Terézia Mora

Újabb rangos német irodalmi elismerést kapott Terézia Mora (Móra Terézia), a magyar származású szerzőnek ezúttal Bad Gandersheim város ítélte oda a női alkotóknak járó Roswitha irodalmi díjat. Az 5500 euróval járó elismerést egy szombati ünnepségen adták át az alsó-szászországi városban.

A zsűri szerint a Berlinben élő írónő „kivételes jelenség” a német női szerzők között, kiemelendő elbeszélői lendülete és műveinek kifinomultsága. „Regényei és elbeszélései elkapják a valóság egy-egy szeletét és művészi módon lényegítik át azt nyelvileg kimagasló irodalommá” – olvasható az indoklásban.

A kortárs német nyelvű irodalom legjelentősebb szerzői között számon tartott, soproni születésű író 1990-ben költözött Berlinbe, ahol a Humboldt Egyetemen hungarológiát és színháztudományt tanult, a Filmművészeti Főiskolán (DFFB) pedig forgatókönyvírói végzettséget szerzett.

Első – Különös anyag című – kötete 1999-ben jelent meg, negyedik, A szörny című munkájával pedig 2013-ban kiérdemelte a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Német Könyvdíjat. Híresebb munkái közé tartozik még Az egyetlen ember a kontinensen (2009).

Műfordítói munkássága is ismert, elsősorban Esterházy Péter több német nyelvű kötete révén, fordított többek között Parti Nagy Lajostól és Örkény Istvántól is műveket németre.

Az első német költőnőről, Roswitha von Gandersheim (935 körül-973) apácáról elnevezett irodalmi díjat 1973 ítélik oda kizárólag női alkotóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!