bárki nyomon követheti

2018.10.16. 15:03

Restaurálják Rembrandt remekművét

Restaurálják Rembrandt holland mester remekművét, az Éjjeli őrjárat című festményt, a júliusban kezdődő munkát az interneten is követhetik az érdeklődők – jelentette be az amszterdami Rijksmuseum igazgatója kedden.

Amszterdam, 2018. október 16. Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum igazgatója 2018. október 16-i amszterdami sajtóértekezletén bejelenti, hogy 2019 júliusában megkezdik Rembrandt Harmensz van Rijn holland festõ (1606-1669) Éjjeli õrjárat címû festményének restaurálást. MTI/EPA/Olaf Kraak *** Local Caption *** Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum igazgatója 2018. október 16-i amszterdami sajtóértekezletén bejelenti, hogy 2019 júliusában megkezdik Rembrandt Harmensz van Rijn holland festõ (1606-1669) Éjjeli õrjárat címû festményének restaurálást.

Fotó: OLAF KRAAK

Taco Dibbits elmondta, hogy a holland festészet Arany Évszázadának világhírű alkotását először egy speciális üvegfülkébe helyezik, ahol nagy pontosságú mikroszkóp és más eszközök segítségével átvizsgálják a festéket és a vásznat.

Az eredmények alapján végzik majd a restaurációt.

Dibbits szerint a festményen, melyet 40 éve restauráltak utoljára, már mutatkoznak a fakulás nyomai.

Rembrandt híres festménye
Fotó: Wikipedia

„Olyan fejlett technológiák állnak rendelkezésünkre, melyekkel megőrizhetjük a képet a jövő generációknak” – mondta az igazgató.

A városi őrségről 1642-ben készített, óriási (363-szor 437 centiméteres) festmény a múltban sok viszontagságon ment keresztül.

Hollandia második világháborús megszállása idején Maastrichtban őrizték – más műkincsekkel együtt – egy barlangban.

1975-ben egy férfi késsel rongálta meg, 12 vágást ejtett a vásznon, 1990-ben egy támadó savat permetezett rá, újabb károkat okozva.

A restaurátorok heteken át dolgoztak a sav nyomainak kijavításán.

Régen a restaurálást leginkább zárt ajtók mögött végezték, újabban azonban egyre több múzeum nyitja meg ajtóit, hogy a látogatók is követhessék a munkát.

„Az Éjjeli őrjárat mindannyiunké. Ezért döntöttünk úgy, hogy a restaurálást a múzeumban végezzük, és az interneten bárki, bárhonnan figyelemmel kísérheti a folyamatot”

- magyarázta Dibbits.

A Rijksmuseumot több mint kétmillióan látogatják meg évente, itt őrzik a világ legnagyobb Rembrandt-gyűjteményét. A holland Arany Évszázad mesterének művészetére a fény-árnyék újító alkalmazása, a kísérletező kompozíciók jellemzők.

A restaurációt a festő halálának (1669) 350. évfordulójára időzítették, a múzeum Rembrandt-éve részeként.

Mielőtt elkezdenék a munkát, a múzeum nagyszabású kiállítást rendez a festő birtokukban lévő műveiből, köztük lesz az Éjjeli őrjárat is a gyűjtemény 22 festménye, 60 rajza és 1300 nyomata között.

A múzeum egyébként 2013-ban egy flash mobbal is népszerűsítette a híres festményt:

Borítókép: Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum igazgatója 2018. október 16-i amszterdami sajtóértekezletén

MTI / EPA / Olaf Kraak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!