önmegsemmisítő

2019.01.24. 11:06

Banksy művét a stuttgarti művészeti múzeumban fogják kiállítani

A kurátorok azt tervezik, hogy az eredetileg Lány léggömbbel című festményt a múzeum mindig más termében fogják elhelyezni.

A Sotheby's employee poses with the newly completed work by artist Banksy entitled "Love is in the Bin", a work that was created when the painting "Girl with Balloon" was passed through a shredder in a surprise intervention by the artist, at Sotheby's auction house in London on October 12, 2018, following the work's sale. - The buyer of a work by street artist Banksy that was partially destroyed moments after it sold has gone through with the purchase, Sotheby's auction house said on October 11, 2018. The painting "Girl with Balloon" was passed through a shredder hidden in the frame just after it went under the hammer last week for £1,042,000 ($1.4 million, 1.2 million euros). The modified version has now been certified by Banksy's authentication body Pest Control as a new piece of work in its own right, entitled "Love is in the Bin". (Photo by Ben STANSALL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A stuttgarti Staatsgalerie művészeti múzeumban fogják márciustól kiállítani egy hosszú távú kölcsön keretében Banksy brit graffitiművész Girl With Balloon (Lány léggömbbel) című művét, amely nagy szenzációt keltve félig bedarálta magát a Sotheby's tavaly októberi londoni árverésén – adta hírül honlapján a galéria.

Előtte a németországi Baden-Badenben csaknem egy hónapig tartó kiállításon mutatják be a Love in the Bin-re (Szerelem a kukában) címre átkeresztelt festményt a Frieder Burda múzeumban.

Egy európai műgyűjtő által megvásárolt festmény Rembrandt, Holbein, Marcel Duchamp és Picasso műveinek társaságában mutatják be a stuttgarti múzeumban. A kurátorok azt tervezik, hogy az eredetileg Lány léggömbbel című festményt a múzeum mindig más termében fogják elhelyezni, és a látogatóknak maguk kell megtalálniuk, éppen hol van.

Október elején nagy vihart keltett a művészvilágban a Lány léggömbbel, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos (381 millió forint) áron elkelt.

Banksy egyik leghíresebb művének akrilfestékkel készült reprodukciója egy szívformájú piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol.

A kilétét titkoló bristoli utcaművész később közölte, hogy a képnek teljesen meg kellett volna semmisülnie, és akciójával a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni.

A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő elmondta, hogy először sokkolták a történtek, majd lassan felfogta, hogy a művészettörténet egy darabjának tulajdonosa lesz. A Sotheby's szerint Banksy az árverésen valójában nem elpusztított, hanem megalkotott egy művet.

Az aukciósház a művészettörténet első olyan alkotásaként ünnepelte a képet, amely egy aukción, élőben jött létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!