könnyelműség

2019.03.18. 22:51

Nem kér Szaúd-Arábia pénzéből a milánói operaház

A La Scala igazgatótanácsa úgy döntött, felmondja a szponzori szerződést és visszautalja a már kifizetett pénzt.

A testület hetek óta tartó heves viták után, egyhangúlag döntött a dúsgazdag muzulmán királyság támogatásának elvetéséről – közölte Giuseppe Sala milánói főpolgármestere.

A szponzori szerződés alapján Szaúd-Arábia öt év alatt 15 millió euróval támogatta volna a világhírű operaházat, cserébe a tekintélyelvű rezsim kulturális minisztere helyet kapott volna az igazgatóságában.

Az együttműködés részeként konzervatórium létesült volna Rijádban, és bemutatták volna a szaúdi fővárosban Verdi Traviata című operáját.

A szponzori szerződés értelmében a rijádi kormány már átutalta a támogatás első részletét, 3,1 millió eurót egy letéti számlára, ezt visszaküldik Szaúd-Arábiának.

Giuseppe Sala szerint megvizsgálják, milyen más lehetőségek vannak az együttműködésre.

Az operaház osztrák főintendánsa, Alexander Pereira által nyélbe ütött szponzori szerződést heves bírálatok érték Olaszországban az emberi jogok védelmezői és politikusok, köztük a kormányon lévő radikálisan jobboldali Liga tagjai részéről.

Attilio Fontana, Lombardia tartomány Liga-párti elnöke egyenesen lemondásra szólította fel az operaház művészeti vezetőjét, Pereirát, akit „aggasztó könnyelműséggel” vádolt, és azzal, hogy az igazgatóság állásfoglalását meg sem várva döntött az ügyben.

Matteo Salvini Liga-párti miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter is úgy vélte, hogy nem szabad pénzt elfogadni olyan vitatott országoktól, mint Kína vagy Szaúd-Arábia, „a pénzügyi döntéseknél figyelembe kell venni az emberi jogokat is”.

A La Scala munkatársainak egy része hétfőn a kirúgás fenyegette Pereira mellett tüntetett az operaház előtt, hangoztatva, hogy egyetlen más intendáns sem tudott volna olyan sok támogatást felhajtani, mint ő.

Az igazgatótanács elnöke, Giuseppe Sala leszögezte, hogy bár az intendáns „naivan járt el szponzorok után kutatva”, mindig az operaház érdekében cselekedett, ezért szó sem lehet a menesztéséről, Pereira kitölti 2020 februárjáig szóló mandátumát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!