Ősi tudás digitalizálva

2019.04.18. 12:50

Homérosz és Platón csak egy kattintásra lesz tőlünk

A brit Cambridge és a németországi Heidelberg Egyetemek elindították a korai modern görög kéziratok digitalizálási projektjét.

Forrás: Shutterstock

Felbecsülhetetlen értékű dokumentumok kerülnek nyilvánosságra a világháló segítségével: számos középkori klasszikus szöveg, a vallásról szóló értekezések, valamint a matematikáról, a történelemről, a drámáról és a filozófiáról szóló tanulmányok válnak elérhetővé – adja hírül az Origo cikke.

A portál felidézi: a Cambridge és Heidelberg a világ egyik legrégebbi egyeteme, előbbit 1209-ben, utóbbit 1386-ban alapították. Mindkét oktatási intézmény igen tekintélyes számú ókori gyűjteménnyel rendelkezik. Ezek az archívumok azonban – amelyek számos Vatikáni kéziratot is tartalmaznak – eddig sajnos nem voltak hozzáférhetőek a legtöbb ember számára, és még a kutatóknak is szigorú biztonsági előírásokat követve volt csak lehetősége a tanulmányozásukra – ismerteti a cikk.

A két egyetem most azonban úgy döntött, hogy ingyenessé és hozzáférhetővé teszi az egész archívumot, amely így nem csak a tudósok és diákok számára, hanem a világ minden táján élő érdeklődőknek a rendelkezésére áll majd.

„Számos felfedezés vár még ránk, hiszen egyelőre nincsenek részletes ismereteink sem a könyvek gyártásáról, sem azok eredetéről, miközben kutatjuk a szerzők, művészek és a könyvtulajdonosok személyét és egykori tevékenységét, akik ezeket az értékes dokumentumokat őrizték tanulmányozták és használták évszázadokkal ezelőtt”

– idézi a cikk Dr. Veit Probst-ot, a Heidelberg Egyetemi Könyvtár igazgatója.

A cikk szerint a Cambridge Digitális Könyvtár olyan, nagyszerű digitális dokumentumokkal is büszkélkedhet, mint többek között Charles Darwin, Isaac Newton, Stephen Hawking és Alfred Lord Tennyson munkái. Mint írják, azonban

a most végzett digitalizáció azonban most az ezeknél jóval régebbi tanulmányokra és szövegekre fókuszál.

„A Cambridge és a Heidelberg gyűjtemények tanúi voltak a görög kultúra máig örök érvényű születésének, és őrzik az örökséget”

– mutatott rá Dr. Suzanne Paul, a Cambridge Egyetemi Könyvtár ritka könyvek és a korai kéziratok vezetője. Hozzátette, hogy Homérosz és Platón műveit a középkorban többször lemásolták és mindig újjáéledtek, miközben a korai bibliai és liturgikus kéziratok a keresztény kultúra megértéséhez kiemelten fontosak. A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek a többnyelvű, multikulturális és sokrétű munkák

átlépik a történelmi határokat, a tudományágakat és az évszázadokat, tanúskodnak a görög szövegekkel és kultúrával való mély tudományi kapcsolatról,

ezért mindkét egyetem elkötelezett abban, hogy megvédje és hozzáférhetővé tegye őket – foglalja össze az Origo írása.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!