digitalizált múlt

2019.05.28. 22:11

Világszerte elérhetővé teszik a híres koreográfus művészeti hagyatékát online

Pina Bausch művészi hagyatékának egyedülálló anyaga válik hozzáférhetővé mindenki számára.

Az internet révén világszerte elérhetővé teszik Pina Bausch híres német koreográfus szakmai hagyatékát – jelentette be kedden Wuppertalban Salomon Bausch, a táncművész fia, a Pina Bausch Alapítvány vezetője.

Az online feltöltés révén Pina Bausch művészi hagyatékának egyedülálló anyaga válik hozzáférhetővé mindenki számára – mondta Salomon Bausch, aki röviddel anyja 10 évvel ezelőtti halála után hozta létre a wuppertali székhelyű alapítványt a világhírű művész hagyatékának ápolására.

Az archívum 9000 videót, 200 ezer fotót és számtalan produkciós dokumentumot tartalmaz a néhai koreográfus összesen 46 művéről. A feltöltést az internetre jövőre kezdik meg, elsőként öt művének dokumentumait teszik elérhetővé, köztük a kosztümöket is.

Pina Bausch világhírű táncos és koreográfus volt, tanulmányait Németországban és a New York-i Juilliard zeneiskolában végezte. Ő alapította a Wuppertali Táncszínházat. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, közte a New York-i Bessie-díjjal 1984-ben, a Német Táncdíjjal 1995-ben és a Praemium Imperiale japán művészeti díjjal 1999-ben.

A 2019/20-as évadban kilenc produkciót mutat be a Pina Bausch Wuppertali Táncszínház, közülük hetet Wuppertalban. A koreográfus halálának 10. évfordulóján, június 30-án a társulat Párizsban vendégszerepel, a német városban ezen a napon nem lesz semmiféle emlékrendezvény, a jelenlegi főigazgató szerint azért, mert a párizsi turné időpontját még az ő hivatalba lépése előtt tűzték ki.

Wuppertalban csak október 3-án tartanak évfordulós megemlékezést, amikor a koreográfus utolsó táncművét mutatják be.

A következő évadban a drezdai Semperoperben Bausch Iphigénia Tauriszban című művét viszik színre, amelynek 1974-ben volt az ősbemutatója, és amelynek betanulásában az egykori, eredeti társulat több tagja is részt vesz. A felújítás premierjét december 5-én tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!