Arany Medve

2020.02.20. 10:53

Ma kezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja.

The Silver Bear during the press conference after the closing ceremony of the 69th Berlinale International Film Festival Berlin at Berlinale Palace on February 16, 2019 in Berlin, Germany. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Manuel Romano

A jubileumi, 70. Berlinale a hagyományokhoz hűen az aktuális társadalmi kérdéseket boncoló művészfilmek fesztiválja lesz. A nagyjátékfilmes mezőny többnyire sötét tónusú alkotásokból áll, jellemző téma a migráció és a politikai hatalommal szembeni ellenállás.

A Berlinale így ismét olyan filmeknek ad lehetőséget, amelyek „a mai világról szólnak” – nyilatkozta a napokban Carlo Chatrian művészeti igazgató, akinek ez az első Berlinaléja. Az olasz filmes szakember egy holland producerrel, a művészeti munkát a szervezési oldalról ügyvezető igazgatóként támogató Mariette Rissenbeekkel együtt vette át a fesztivál irányítását Dieter Kosslicktól, aki 18 évig vezette a szemlét.

A nagyjátékfilmes szekcióban 18 munka versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért, 16 alkotásnak a Berlinalén lesz a világpremierje.

A díjakról döntő nemzetközi zsűri elnöke az Oscar-díjas Jeremy Irons.

A fesztivál programja az utóbbi évekhez képest feszesebb, a fő szekciók műsorán 240 új film szerepel, további 98 művet pedig filmtörténeti válogatások és más tematikus különprogramok keretében mutatnak be. Tavaly még jóval több alkotást, 400 filmet – köztük 334 új munkát – vonultattak fel.

Új magyar alkotás ezúttal nem szerepel a fesztiválon, viszont magyar vonatkozás, hogy meghívták a rövidfilmes szekció háromtagú zsűrijébe Bucsi Rékát, aki három animációs rövidfilmjével is sikerrel szerepelt a Berlinalén.

A szemle március 1-jéig tart. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti napon adják át, ezúttal február 29-én, az utolsó nap pedig csak a közönségé, akkor még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma rendre félmillió körül van. Idei költségvetése 26 millió euró (8,8 milliárd forint), legfőbb támogatója a szövetségi kormány, amely 8,4 millió euróval járul hozzá a költségekhez. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!