Ősei ott éltek

2020.06.22. 15:44

Szoborral tisztelegnek J.D. Salinger előtt Litvániában

Szoborral tisztelegnek Litvániában J.D. Salinger amerikai író, a Zabhegyező szerzője előtt annak a falunak a közelében, ahol ősei éltek.

A Salinger család története egy kis zsidó településre, a litván-lengyel határon található Sudargasba nyúlik vissza.

A helyi dokumentumok tanúsága szerint a család legalább 1831 óta élt ott, miután az író dédnagyapja, Hyman Joseph Salinger odaköltözött a közeli Taurageból.

Nagyapja az éhínség elől vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol feleségül vett egy másik litván bevándorlót. Jerome David Salinger 1919-ben New Yorkban született.

A szobor beton talapzatának oldalán körben egy rozsmező látható, utalva Salinger 1951-es kultikus regényére, a Zabhegyezőre vagy ahogy Barna Imre 2015-ös új fordításában, az eredeti angol címhez igazodva megjelent: Rozsban a fogóra.

A domboldalról a semmibe nyúló talapzat végén egy fém lemezbe belevágott emberi sziluett látható.

J.D. Salinger nem az első amerikai művész, akinek szobrot emeltek Litvániában. Leonard Cohen kanadai énekes, akinek édesanyja Litvániában született, tavaly kapott szobrot Vilniusban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!