árverés

2020.07.29. 08:19

Több mint 14 millió fontért kelt el egy ritka Rembrandt-önarckép

Az 1632-ben készült és a mester által kézjeggyel ellátott önarcképen a festő fekete kalapot és nyakfodort visel.

An undated handout photo released by Sotheby s auction house in London on June 8, 2020, shows Self-portrait, wearing a ruff and black hat , one of the Last Self-Portraits by Rembrandt left in private hands. It is expected to fetch up to £12-16 million ($15-20 million, 13-18 million euros), Sotheby s auction house said. - Self-portrait, wearing a ruff and black hat is one of only three painted self-portraits by the artist remaining in private hands, and is set to lead Sotheby s pioneering cross-category evening sale in London on 28th July (Photo by STRINGER / SOTHEBY S / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby s online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében.

A Sotheby s művészettörténészei 12-16 millió fontra becsülték a műalkotás leütési árát.

Az 1632-ben készült és a mester által kézjeggyel ellátott önarcképen Rembrandt fekete kalapot és nyakfodort visel. A 15x20 centiméteres festmény a 26 éves festőt ábrázolja, és egyike annak a három Rembrandt-önarcképnek, amelyek magánkézben vannak.

A keddi árverésen hat licitáló vívott ádáz csatát. Legutóbb 2003-ban vittek Rembrandt-önarcképet árverésre, az 6,9 millió fontért talált új tulajdonosra.

A keddi aukción öt évszázad mestereinek alkotásait árverezik el, Rembrandtól Picassóig, Joan Mirótól Banksyig.

Az aukció legértékesebb festménye Miro 1927-ben készült Peinture (Femme au chapeau rouge) – Nő vörös kalapban – című képe, amely 23,7 millió fontért kelt el. Leütési árát 20-30 millió font között becsülték a szakértők.

Alberto Giacometti nőalakot ábrázoló szobráért 10,7 millió fontot fizetett egy licitáló.

Az aukción ott lesz Banksy Mediterranean Sea View – Földközi-tengeri látkép – alkotása, amelyért 1-1,5 millió fontot remélnek, az összeget a betlehemi kórháznak ajánlották fel.

Az aukció műtárgyainak kétharmada még soha nem volt árverésen, a másik egyharmad már két évtizede nem fordult meg a műtárgypiacon – közölte a Sotheby s.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!