Vitatott bővítés

2020.08.12. 12:43

Úgy néz ki, két évtized után megépül az Uffizi képtár új, ultramodern kijárata

Két évtized után megépülhet a firenzei Uffizi képtár új, ultramodern kijárati komplexuma, mivel a kulturális minisztérium jóváhagyta a bővítéshez szükséges 12 millió euró kiutalását.

Forrás: Shutterstock

A gigantikus, üveg- és acélelemekből álló loggiát a neves japán építész, Iszozaki Arata tervezte az 1998-as nemzetközi tervpályázatot megnyerve.

A toldalék azonban kezdettől élénk vita tárgyát képezi, mivel sokak szerint túlságosan elüt az Uffizi-palota középkori hangulatától.

A tervet végül 2004-ben jegelték azzal az indoklással, hogy az építkezés veszélyeztetné a régészeti leleteket, amelyek a képtár környékén lehetnek az újabb kutatások szerint.

A palota hátuljához toldott tágas építmény szerves kapcsolatot teremt a képtár és elhanyagolt hátsó udvara között

érvelnek a terv pártolói.

Az új kijárat kialakításával jelentős belső teret nyernek az épületen belül a kiállításokhoz és a szolgáltató részlegekhez, sokkal több műalkotás kiállítására nyílik lehetőség.

A firenzei polgármester, Dario Nardella üdvözölte és városa szempontjából történelminek nevezte a finanszírozásról hozott döntést. Örül a bővítésnek az Uffizi igazgatója, a német Eike Schmidt is, aki szerint 2024-re valósulhat meg a japán építész terve.

Schmidt szerint a projekt ugyan már 22 éves, ennek ellenére rendkívül aktuális.

Borítókép: Uffizi képtár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!