titokzatos kincsek

2021.01.26. 06:40

Új múzeum mutatja be az antik romváros történetét

A látogatók átfogó áttekintést kaphatnak az ókori Pompeji fejlődéséről, kapcsolatáról Rómával.

Pompeji, 2021. január 25. A Pompeji Antikvárium nevű új múzeum a pompeji régészeti parkban 2021. január 25-én. Az intézmény a Pompeji történelmét az itteni feltárások eredményeképpen talált leleteken keresztül bemutató állandó kiállításnak ad otthont. MTI/AP/Gregorio Borgia

Forrás: MTI/AP

Fotó: Gregorio Borgia

Új állandó múzeumot avattak hétfőn Pompejiben, az Antiquariumot, amely az antik romváros történetét tárja a látogató elé az i.e. 4. századtól egészen a település Vezúv általi elpusztításáig.

A múzeum, amely a legjelentősebb régészeti feltárások kincsein keresztül ad átfogó áttekintést a látogatóknak az ókori Pompeji fejlődéséről, kapcsolatáról Rómával, mielőtt azok megtekinthetik a 44 hektáron elterülő régészeti park látványosságait.

Az Antiquariumot 1873-ban és 1874-ben Giuseppe Fiorelli építette a Vénusz-templom közelében. Eredetileg is kiállítócsarnoknak készült, ahol az ókori eltemetett városban 1748 óta feltárt műemlékeket mutatták be. Az épület azonban a második világháború bombázásaiban súlyos károkat szenvedett. Helyreállították ugyan, de az 1980-as földrengésben olyan súlyosan megsérült, hogy be kellett zárni. 2016-ban látogatóközpontként nyitották meg, majd az azóta elvégzett teljeskörű felújítások nyomán hétfőn Pompeji történetét elmesélő állandó múzeumot avattak fel benne.

A Pompeji Antikvárium nevű új múzeum a pompeji régészeti parkban 2021. január 25-én.
Fotó: Cesare Abbate / MTI/EPA/ANSA

Az antik romváros olyan híres kincsei kaptak méltó bemutatóhelyet, mint az aranykarkötők házának híres freskói, a Menander-ház ezüstkincsei, valamint a legújabb feltárások anyagai közül az Orion-ház stukkói vagy az úgynevezett kerti ház elefántcsontból, bronzból és kerámiából készült amulettjei.

Massimo Osanna, a régészeti park vezetője irányította az Antiquarium felújítását, amelyet főként európai uniós támogatásból valósítottak meg.

Az olasz kulturális intézményekhez hasonlóan Pompeji is zárva tartott 2020 nagy részében a koronavírus-járvány miatt. Január 18-án újra kinyithatott, ám alig van látogató a korábbi napi nyolcezer emberhez képest. „Látogatóink 80 százalékát elvesztettük , ami azt jelenti, hogy elvesztettük jegybevételeink 80 százalékát is” – mondta Osanna a megnyitón, hozzátéve azért, hogy a régészeti park állami támogatásan részesül veszteségei mérséklésére.

Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta.
Fotó: Cesare Abbate / MTI/EPA/ANSA

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része, Olaszország egyik legkedveltebb látványossága.

Borítókép: A Pompeji Antikvárium nevű új múzeum a pompeji régészeti parkban 2021. január 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!