opera

2021.06.01. 09:33

A Macbeth nyitja a milánói Scala új évadát

A Macbeth című Verdi-opera nyitja a milánói Scala következő évadát december 7-én. Az előadáson az operaház zeneigazgatója, Riccardo Chailly áll majd a pódiumon – jelentette be Dominique Meyer művészeti igazgató a hétfőn Milánóban tartott sajtótájékoztatóján.

A general view shows the Scala Opera House on may 07, 2021 prior a rehearsal in Milan. - La Scala will reopen on May 10, 2021 to a limited audience of 500 people who will be able to attend three concerts in May. (Photo by MIGUEL MEDINA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Miguel Medina

Luca Salsi énekli Macbethet, Anna Netrebko sztárszoprán pedig Lady Macbethet, a darabot az olasz Davide Livermore rendezi.

„A Macbeth-tel zárjuk Verdi ifjúkori operáinak trilógiáját, miután a korábbi években már a Giovanna d'Arco és az Attila nyitotta a Scala évadját”

- idézte fel Chailly. A Macbethet eddig négyszer játszották a Scala évadnyitóin, legutóbb 1997-ben.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 2021-2022-es évadban tizenhárom opera bemutatását tervezik, köztük kilenc új produkciót.

Az évad csúcspontjai közé tartozik Mozart Don Giovanni című műve, amelyet 2022. március 27-től április 12-ig játszanak.

Az előadásokon operasztárok és nemzetközi énekversenyek fiatal győztesei is szerepelnek, amivel Meyer szerint „egyensúlyt akarnak teremteni a nagy sztárok és a nagy tehetségű fiatal énekesek fellépései között.

A Scala kórusának éléről távozik a 80 éves Bruno Casoni és a helyére Alberto Malazzi kerül, aki korábban a bolognai Teatro Comunale kórusvezetője volt. Casoni 2002 óta állt a kórus élén. 1994 és 2002 között pedig a Scala gyermekkórusát vezette.

Az amerikai szoprán, Lisette Oropesa januárban és februárban tér vissza a Scalába, Giulietta Capuleti szerepére Bellini Rómeó és Júliájában. És Chailly fogja vezényelni Verdi Álarcosbál című operáját is Salsi és Sondra Radvanovsky közreműködésével.

A balettszezonban bemutatják Rudolf Nurejev Bajadér című koreográfiáját Szvetlana Zaharova szereplésével, George Balanchine Jewels című koreográfiáját és Roberto Bolle táncolja az Anyegint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!