Rafinált

2021.10.23. 08:20

Egy berlini múzeum visszaadott, majd rögtön vissza is vásárolt egy elkobzott festményt

Egy berlini múzeum visszaadott, majd rögtön vissza is vásárolt egy Pissarro-festményt, amelyet a második világháború idején vettek el sok más alkotással együtt egy francia műgyűjtő családjától.

German art historian and Old National Gallery director Ralph Gleis poses next to the oil painting 'Une place à la Roche-Guyon' (A Square in La Roche-Guyon, 1867) by Danish-French artist Camille Pissarro (1830-1903) during a press presentation at the Alte Nationalgalerie (Old National Gallery) in Berlin, on October 18, 2021. - The painting by Pissarro, which was looted by the Nazis, is returned to the heirs of Dorville and purchased for Berlin's Old National Gallery. The work was acquired by the National Gallery in 1961 through a London gallery. It originally came from the collection of Jewish lawyer and art collector Armand Isaac Dorville (1875 - 1941) and will continue to be on display at the Old National Gallery. The representatives of the community of heirs came to sign the restitution and purchase agreements for the painting. (Photo by Christof STACHE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Christof Stache

A berlin-brandenburgi kulturális örökséget kezelő német állami alapítvány (Stiftung Preussischer Kulturbesitz – SPK) hétfői tájékoztatása szerint

maga a család akarta úgy, hogy a kép maradjon a berlini Alte Nationalgalerie múzeumban.

Nem közölték, hogy a múzeum mekkora összeget fizetett kártérítésként az örökösöknek, csak annyit tudattak, hogy „a jó együttműködés szellemében” sikerült megállapodni.

A visszaadott Pissarro-festmény

Camille Pissarro (1830-1903) francia impresszionista festő Une place a la Roche-Guyon című képét 1928-ban Párizsban vásárolta Armand Isaac Dorville zsidó ügyvéd és műgyűjtő. A férfi 1941-es halála után a kollaboráns Vichy-rezsim 1942-ben elkobozta és Nizzában elárvereztette a gyűjteményt. Dorville örököseit – nőtestvérét, két lányát és két unokáját – letartóztatták, deportálták és 1944-ben Auschwitzban megölték.

A leszármazottak tavaly kérték vissza a festményt, amelyen az alkotó egy Párizstól északnyugatra fekvő kicsiny Szajna-parti település, La Roche-Guyon látképét örökítette meg 1867-ben.

Az örökösöket képviselő francia családtörténész, Antoine Delabre elmondta, hogy a 450 elárverezett műalkotás közül sokat még nem sikerült visszaszerezni, a művek többségét még keresik. Egy részüket múzeumok, másokat magángyűjtők vásárolták meg. A Dorville család tagjainak többségét a háború alatt megölték.

A Pissarro-festmény 1961 óta lóg a berlini Múzeumszigeten lévő, a 19. századi német művészetnek és a francia impresszionizmusnak szentelt Alte Nationalgalerie falán. A múzeum egy londoni galériától vásárolta a képet, amelynek 1942 és 1961 közötti sorsa nem ismert.

Hermann Parzinger, az SPK elnöke köszönetet mondott az örökösöknek, amiért lehetővé tették, hogy a kép a restitúció ellenére a helyén maradhasson.

Az Une place a la Roche-Guyon a negyedik festmény, amelyet Németország visszaszolgáltatott a Dorville-családnak.

2020 januárjában három festményt adtak vissza egy hírhedt náci műkereskedő fia, Cornelius Gurlitt 2010-ben felfedezett kétes eredetű hatalmas gyűjteményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!