Gyász

2021.11.02. 16:05

Elhunyt a világ egyik legjobb zongoristája, Nelson Freire

Kedden nyilvános gyászszertartáson búcsúztatják a zongoristát a riói Theatro Municipal operaházban.

(FILES) In this file photo taken on January 26, 2005 Brazilian pianist Nelson Freire performs during the Victoires classical music Awards in Cannes, France. - Brazil's Nelson Freire, one of the world's most renowned pianists, died early November 1, 2021 at his home in Rio de Janeiro at the age of 77, local press reported. (Photo by Pascal GUYOT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Pascal Guyot

A művész lemezkiadója, a Decca Classics bejelentette, Nelson Freire brazil zongoraművész életének 77. évében, Rio de Janeiróban hunyt el hétfőn. Halálának okát nem közölték.

A legendás zongorista 1944-ben született Minas Gerais államban.

Háromévesen kezdett játszani, ötéves korában lépett fel először.

Miután 12 évesen hetedik helyezést ért el egy riói nemzetközi zongoraversenyen, ösztöndíjat kapott, hogy Bécsben tanulhasson. 24 éves korában debütált a New York-i Filharmonikusokkal. A Time magazin minden idők egyik legnagyobb zongoristájának nevezte. Később is számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el játékát. Koncertezett többek között a Berlini, a Bécsi és a Szentpétervári Filharmonikusokkal, valamint a Londoni Szimfonikus Zenekarral. Továbbá egyik kiemelkedő tolmácsolója volt Ludwig van Beethoven és Frédéric Chopin műveinek. Gyakran lépett fel az argentin zongoraművésszel, Martha Argerichcsel. A Philips Records lemezkiadó a 20. század legkiválóbb zongoristái közé sorolta.

Nelson Freire 2019-ben a riói tengerparti sétányon eltörte a karját, amiért meg kellet műteni. Azóta nem adott koncertet és nem készített felvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!