Az árverést a popsztár hirdette meg

2022.03.03. 13:15

Fontmilliókért árvereztek el Robbie Williams tulajdonában lévő Banksy-műveket

Együttvéve 7,2 millió fontért (3,28 milliárd forint) árverezték el szerdán Londonban Banksy világhírű utcaművész két alkotását Robbie Williams brit popsztár gyűjteményéből.

A Vandalised Oils (Choppers) című kép 4,4 millió fontért (2 milliárd forint) kelt el az előzetesen becsült 2,5-3,5 milló font helyett. Az alkotás békés vidéki tájat felzavaró katonai helikoptereket ábrázol, és egy sorozat része, amelyben Banksy klasszikus olajképekre fest graffitit. A Sotheby's szerint a képnek "háborúellenes üzenete van".   

Az anonimitását őrző brit művész egy másik híres alkotását, a Girl With Balloon-t 2,8 millió fontért (1,28 milliárd forint) vásárolták meg. A lufis lány képe először a londoni Waterloo-híd alatt jelent meg 2002-ben, a popsztár 2006-ban közvetlenül az alkotótól vásárolta.   

Az alkotás egy változata 2018-ban azért került a figyelem középpontjába, mert a Sotheby's aukcióján félig ledarálta egy iratmegsemmisítő. Robbie Williams változata fém alapra készült, és kikiáltási ára 2 millió font volt, leütési árát 2 és 3 millió font közé becsülték.   

Az énekes szerint az áruba bocsátott képek a művész legjobb munkái közé tartoznak. 

Banksy munkáinak gyűjtésével egy szélesebb kulturális mozgalom részesévé válik az ember

- mondta Williams az árverés előtt.   

Szakértők szerint a leütési árakat felfelé nyomta, hogy az árverést a popsztár hirdette meg.   

Az aukción eredetileg három Banksy-művet kínáltak eladásra, az utolsó pillanatban azonban minden magyarázat nélkül visszavonták az árverésről a Kissing Coppers (Csókolózó zsaruk) című művet, amely két rendőr szenvedélyes ölelkezését és csókját ábrázolja.   

Ez a mű először 2004-ben tűnt fel a brightoni Prince Albert Pub külső falán. Az eredeti falfestményt eltávolították, miután több alkalommal is megrongálták. Az énekes egy 2005-ös, vászonra festett változatát vásárolta meg, amelyet 2,5-3,5 millió fontért reméltek eladni a szerdai aukción.   

Az árverésre került művek "egyesítik Nagy-Britannia két legnagyobb sztárja, Robbie Williams és Banksy kulturális örökségét" - mondta Hugo Cobb, a Sotheby's vezetője az aukciót beharangozva. Mint hozzáfűzte: a festmények "fanyarok, ikonikusak, tiszteletlenek és egyediek", akárcsak alkotójuk és tulajdonosuk.

Borítókép: a Vandalised Oils (Choppers) című kép az aukción

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!