Szenzációs felfedezés

2022.07.14. 16:25

Sokkolta a restaurátort, amit a híres van Gogh-festmény hátoldalán talált

Vincent van Gogh (1853–1890) holland festő egy eddig ismeretlen, önarcképét fedezték fel röntgenvizsgálattal Skóciában – számolt be róla a BBC hírportálja csütörtökön.

A Skót Nemzeti Galéria (NSG) szakemberei akkor fedezték fel a festményt, amikor a közelgő kiállítás előtt röntgenfelvételt készítettek egy portréról.

A Parasztasszony feje című alkotás hátoldalán ragasztó- és kartonrétegek borították az önarcképet.

Lesley Stevensont, a galéria vezető restaurátorát „sokkolta”, amikor megpillantotta, hogy a művész „rájuk néz”.

Amikor először láttuk a röntgenképet, természetesen rendkívül izgatottak voltunk. Hatalmas felfedezés ez, többet tudunk meg általa van Gogh életéről

– magyarázta.

A holland festő takarékosságból gyakran használta fel vásznai hátoldalát. Életében nem tudta eladni a műveit, a hírnév csak azután érkezett, hogy 37 évesen, 1890-ben meghalt. A nyugati művészet történetének egyik leghíresebb és legnagyobb hatású alkotója lett.

A Parasztasszony feje 1980-ban, egy neves edinburgh-i ügyvéd adományának részeként került a galéria gyűjteményébe. Egy Hollandia déli részén, Nuenenben lakó nőt ábrázol. Van Gogh 1883 és 1885 között élt a városban.

Úgy vélik, karrierje egy meghatározó szakaszában festette az önarcképet a portré hátoldalára: ekkor költözött Párizsba, ahol nagy hatással voltak rá a francia impresszionisták munkái.

Halála után nagyjából 15 évvel a Parasztasszony feje az amszterdami Stedelijk Múzeumhoz került kölcsönbe. Úgy vélik, ekkor történt, hogy a vásznat kartonra ragasztották, majd bekeretezték. Úgy tűnik, „befejezettebbnek” tekintették a Parasztasszonyt, mint az önarcképet.

A festmény többször cserélt gazdát, míg 1923-ban Evelyn St Croix Fleming meg nem vásárolta. Az ő fia, Ian írta később a James Bond-regényeket.

A kép 1951-ben került Skóciába, Alexander és Rosalind Maitland birtokába, ők ajándékozták később a NSG-nek.

A galéria szakemberei szerint a ragasztó és a karton eltávolításához igen óvatos restaurátori munkára lesz szükség. Jelenleg kutatják, hogy lehet elvégezni anélkül, hogy kárt tennének a Parasztasszony fejében.

Az edinburgh-i van Gogh-kiállítás látogatói elsőként láthatják az önarckép röntgenfelvételét egy speciálisan kialakított fénydobozon át.

A képen egy szakállas, kalapos, ülő férfi látható a nyakán lazán megkötött kendővel. Feszült tekintettel néz, arcának jobb oldalára árnyék vetül, bal füle világosan kirajzolódik.

Számos önarckép és más munka került elő korábban, amelyeket a művész nueneni korszakából származó festmények hátoldalára készített.

Boítókép: Van Gogh eddig ismeretlen önarcképét fedezték fel röntgenvizsgálattal Skóciában. Fotó: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!