francia nagydíj

2018.06.24. 18:18

Hamilton nyert, újra vezeti a pontversenyt

A négyszeres világbajnok és címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Francia Nagydíjat.

Le Castellet, 2018. június 24. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje, miután megnyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Francia Nagydíját a Paul Ricard versenypályán, a dél-franciaországi Le Castellet-ben 2018. június 24-én. (MTI/AP/Claude Paris)

Forrás: MTI/AP

Fotó: Claude Paris

Ezzel visszavette a vezetést a vb-pontversenyben a szintén négyszeres vb-győztes, most ötödikként célba érő Sebastian Vetteltől, a Ferrari német versenyzőjétől.

A 33 éves Hamilton karrierje során először győzött Franciaországban,

ez volt az idei harmadik, pályafutása 65. futamgyőzelme,

előnye Vettellel szemben most 14 pont.

Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Francia Nagydíján a Paul Ricard versenypályán, a dél-franciaországi Le Castellet-ben 2018. június 24-én.
Fotó: Yoan Valat / MTI / EPA

Az F1-es versenynaptárba 10 év szünet után visszatérő francia versenyt Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája zárta a második helyen, míg a dobogó alsó fokára Kimi Räikkönen, a Ferrari finn versenyzője állhatott fel.

A harmadik helyről startoló Vettel kapta el a legjobban a rajtot, de az első kanyar előtt „beszorult” Hamilton mögé, valamint a mellette száguldó Valtteri Bottas (Mercedes) mellé. Vettelnek így nem volt esélye átvenni a vezetést, az első féktávot pedig egy kissé elmérte, ezért nekiütközött Bottas versenyautója bal hátsó kerekének.

Vettel autójának első vezetőszárnya eltört, Bottas pedig bal hátsó defektet kapott,

miközben a középmezőnyben a hazai közönség előtt szereplő Pierre Gasly (Toro Rosso) a második kanyarban összeütközött honfitársával, Esteban Oconnal (Force India).

Az ütközések nyomán nagy mennyiségű törmelék került az aszfaltra, ezért a versenybíróság a pályára küldte a biztonsági autót. Közben Vettel és Bottas egyformán a boxban járt, ezzel mindkét pilóta letudta a kötelező egy kerékcserét.

A Safety Car a hatodik körben engedte útjára a mezőnyt, az élen Hamilton száguldott, mögötte Verstappen, Carlos Sainz (Renault) volt a dobogós helyeken haladók sorrendje. Vettel ekkor a 15., Bottas a 16. pozícióban száguldott.

A 10. körben Vettel már 11. volt, de a versenybíróság ekkor közölte, hogy

öt másodperces időbüntetéssel sújtja a német pilótát a rajt után történt baleset okozásáért.

Tíz körrel később Vettel a hatodik, Bottas pedig a 10. helyen haladt, közben Hamilton magabiztosan vezetett, mögötte a két Red Bull, Verstappen és Daniel Ricciardo száguldott a második és a harmadik pozícióban.

A kerékcserék sorát a 26. körben Verstappen kezdte meg, és a negyedik helyre, Vettel elé tért vissza a pályára. Ricciardo a 29. körben állt ki friss abroncsokért a harmadik pozícióból, és ötödikként hajtott vissza a versenybe. Ekkor Hamilton mögött Räikkönen volt a második, Vettel pedig már negyedik, míg Bottas hetedik.

A 33. körben Hamilton is megkapta az új gumikat, és Räikkönen mögé, a második helyre tért vissza a pályára. Räikkönen aztán a 35. körben szintén a boxban járt, s ötödikként folytathatta a viadalt.

Kevesebb mint 20 körrel a leintés előtt így Hamilton, Verstappen, Ricciardo volt a dobogósok sorrendje, Vettel negyedik, Raikkönen ötödik, Bottas pedig hatodik volt.

Tizenkét körrel a vége előtt Bottas és Vettel is újfent a boxban járt, utóbbi egyúttal letöltötte öt másodperces időbüntetését, s ezzel együtt ötödik maradt, míg Bottas nyolcadikként folytatta a futamot.

A hajrában Räikkönen visszavette a harmadik pozíciót Ricciardótól, egyéb jelentős változás viszont az élmezőnyben a leintésig már nem történt.

A vb egy hét múlva, az Osztrák Nagydíjjal folytatódik.

Borítókép: Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője, miután idei harmadik futamgyőzelmét aratta

MTI / AP / Claude Paris

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában