Gyász

2019.02.04. 10:26

Elhunyt a finnek legendás síugrója

Matti Nykänen korábban alkoholproblémákkal is küzdött.

Finnish ski jumper Matti Nykänen celebrates his team's victory in the 90m competition 24 February 1988 in Calgary at the Winter Olympic Games. With this gold medal, Nykänen became the first ski jumper in history to win three gold medals in one Olympics after capturing individual titles in the 70m and 90m competition. AFP PHOTO/JONATHAN UTZ (Photo by JONATHAN UTZ / AFP)

Forrás: afp

Fotó: JONATHAN UTZ

A legendás sportoló 55 éves korában hunyt el – erősítette meg a hírt a finn kulturális minisztérium. Nykänen már egy ideje beteg volt – árulta el Mika Kulmala, a finn síugró szövetség elnöke.

Nykänent minden idők egyik legjobb síugrójaként tartják számon. Az 1984-es szarajevói és az 1988-ban Calgaryben rendezett téli olimpián összesen négy arany- és egy ezüstérmet nyert.

Matti Nykänen versenyez 1984 februárjában Veliko Polje városában.
Fotó: STAFF / EPU / AFP

Az összetett világkupában rekordot jelentő négy alkalommal végzett az élen, ez rajta kívül csak a lengyel Adam Malysznak sikerült. Összesen 46 világkupa-versenyen győzött, a Négysáncversenyen kétszer diadalmaskodott.

Finnországban 1985-ben és 1988-ban is az év sportolójának választották.

Matti Nykanen 2004-ben egy zenei fesztiválon.
Fotó: ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA / AFP

Pályafutása befejezése után alkoholproblémákkal küzdött, kétszer letartóztatták, fellépett sztriptíztáncosként, majd popénekesként is. Önéletrajzi könyve „Üdvözlet a pokolból” címen jelent meg.

Borítókép: Matti Nykänen az 1988-as Calgary-i olimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában