gyémánt liga

2019.03.14. 12:10

Teljes a felháborodás, amiért kizárták a hosszútávfutókat a versenyprogramból

Komoly felháborodást váltott ki Kenyában és Etiópiában a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) azon döntése, mely szerint a jövő évtől kikerülnek a hosszútávfutó számok a Gyémánt Liga versenyek programjából.

Az IAAF hétfőn jelentette be, hogy illetékes bizottsága úgy határozott, rövidebbé és intenzívebbé teszik az első számú egynapos versenysorozat állomásait, ezért – több más változtatás mellett – azokon

nem lesznek 5000 és 10 000 méteres futamok, a leghosszabb táv a 3000 méter lesz.

Ahogy az várható volt, a hosszútávfutás két meghatározó nemzete, Kenya és Etiópia hevesen tiltakozott a „reform” ellen, s mindkét ország sportági vezetői jelezték, nem hagyják annyiban a dolgot.

„Az afrikai szövetség április kongresszusán tárgyalni fogunk erről, mert ez teljesen igazságtalan a versenyzőinkkel szemben”

- háborgott Jackson Tuwei, a kenyai szövetség elnöke, hozzátéve,

azon túl, hogy futóikat megkárosítják és komoly anyagi bevételtől esnek el, a sportágnak is jelentős károkat okoz egy ilyen változtatás.

„A hosszabb számok az atlétika tartópillérei. A maratonfutás az olimpiai versenyek csúcsa, míg az 5000 és 10 000 méteres versenyek teszik érdekessé és izgalmassá az atlétikát.”

Az etiópok legendás versenyzője, a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Haile Gebrselassie szintén felszólalt a döntés ellen, míg hazája szövetsége jogtalannak nevezte azt.

„Nekünk afrikaiaknak hangosan hallatni kell a hangunkat. Nem maradhatunk csendben, látva, ahogy kiirtják a hosszútávfutó számainkat”

- nyilatkozta Silesi Bisrat, az etióp szövetség kommunikációs vezetője

Az IAAF más komoly változtatásokat is végrehajt a Gyémánt Ligában: a jövő évtől a mostani 14 helyett már csak 12 verseny lesz műsoron, s kettő helyett egy döntőt tartanak. Az eddigi 32 szám helyett mindössze 24 marad, s a televíziós program két óráról 90 percre csökken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában