döntött az ifab

2019.03.02. 17:24

Új szabályok jönnek a fociban: ezentúl nem érvényes a kezet ért gól

Fontos módosítást fogadott el a kezezésre vonatkozóan a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB, amely a skóciai Aberdeenben ülésezett.

Manchester, 2013. december 21. Ashley Young, a Manchester United játékosa (k) gólt szerez a West Ham United ellen az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2013. december 21-i mérkõzésén a manchesteri Old Trafford stadionban. (MTI/EPA/Peter Powell)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Peter Powell

A kézzel elért gólok a jövőben nem érvényesek függetlenül attól, hogy a játékos véletlenül ért-e a labdához vagy sem. Ugyanez vonatkozik azokra a találatokra, amelyek vétlen kezezéssel induló támadásból születnek.

Ezek a szabálymódosítások korlátozzák a játékvezetők mérlegelési jogkörét, egyben megkönnyítik a munkájukat – közölte szombati ülése után az IFAB.

Arról is döntés született, hogy a támadó csapat játékosai a következő szezontól nem állhatnak be a sorfalba a szabadrúgásoknál.

A cseréknél a lecserélt játékosoknak az oldalvonal legközelebbi részén kell elhagyniuk a pályát. Amikor a bírókat érinti a labda, akkor játékvezetői labdával folytatódik a játék, a 11-eseknél pedig a kapusoknak már csak az egyik lábukkal kell érinteniük a gólvonalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában