tokió 2020

2019.12.17. 11:45

A japán női fociválogatott viszi először a lángot

A 2011-ben világbajnok játékosok indítják útnak márciusban az olimpiai lángot, Szaszaki Norio korábbi szövetségi kapitányt ugyancsak felkérték, hogy legyen a váltó tagja.

A váltó március 26-án a fukusimai prefektúrában lévő J-Village-ből indul el, amely mintegy 250 kilométerre északra található az ötkarikás játékok központi helyszínétől, Tokiótól. A szervezők azt egyelőre nem jelentették be, melyik játékos vagy játékosok vehetik majd kézbe elsőként a fáklyát.

Az olimpiai láng váltója az ország mind a 47 prefektúráját bejárva érkezik majd meg a július 24-i megnyitóra a tokiói Olimpiai Stadionba.

A japán partok mentén 2011. március 11-én a 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül háromban megindult a fűtőanyag fúziója. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el, az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Az olimpia szervezői azért választották a lángfutás megkezdésének helyszínéül a térséget, hogy megmutassák: milyen ütemben áll helyre a katasztrófa után.

A Greenpeace két hete aggodalmát fejezte ki a rajtnál tapasztalható magas sugárzás miatt: október 26-án a megsérült atomreaktor közelében végzett mérések szerint bizonyos pontokon a radioaktivitás mértéke 71 mikrosieverte óránként, azaz ha valaki két napnál többet tartózkodik ott, akkor már „megkapja” azt az éves mennyiséget, amelyet egy ember tolerálni képes (évente 2-3000 mikrosieverte).

Az olimpiai lángot március 12-én, a hagyományoknak megfelelően, a görögországi Olümpiában gyújtják meg.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában