Járvány

2020.03.15. 11:40

Megrendezik a tokiói olimpiát a japán miniszterelnök szerint

Egy nappal szóvivője után Abe Sindzo japán kormányfő is kijelentette, hogy a koronavírus-járvány ellenére a terveknek megfelelően július 24-én elrajtolnak a nyári játékok Tokióban.

„Le fogjuk küzdeni a járvány terjedését, és a tervek szerint, probléma nélkül meg fogjuk rendezni a nyári játékokat” – jelentette ki Abe Sindzo japán miniszterelnök. Hozzátette,

a végső döntés, természetesen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, azaz a NOB kezében van, de a rendező ország készen fog állni a feladatra

- számolt be az Origo.

A japán kormányfő egy nappal azt követően erősítette meg a szóvivője által elmondottakat, hogy telefonon egyeztetett Donald Trump, amerikai elnökkel.

Abe Sindzo kijelentését árnyalja, hogy csak japánban mintegy 1400 megbetegedést és 28 halálesetet tartanak nyilván, és az olimpia házigazdája korántsem a legfertőzöttebb ország, illetve, hogy a járvány még nem tetőzött a világ nagy részén, így Európában, és Észak- és Dél-Amerikában sem.

A koronavírus-járvány miatt ráadásul egy-két kivételtől (ilyen a szombaton Londonban kezdődő ökölvívó torna) eltekintve az összes sporteseményt törölték világszerte, így bizonytalan ideig számos olimpiai kvalifikációs versenyre sem kerülhet sor.

A japán kormány határozottságában nyilvánvalóan nagy súllyal nyom a latban az a tény, hogy az ország eddig közel 11 milliárd eurónak megfelelő összeget költött el a rendezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!