Járvány

2021.08.11. 13:40

Van olyan ausztrál olimpikon, akire négy hét karantén vár

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság (AOC) felháborítónak tartja, hogy a tokiói olimpiáról hazatért dél-ausztráliai sportolókat kétszer 14 napos karanténra kötelezik.

Australia's Keegan Palmer competes in the men's park prelims heats during the Tokyo 2020 Olympic Games at Ariake Sports Park Skateboarding in Tokyo on August 05, 2021. (Photo by Loic VENANCE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Loic Venance

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályok alapján minden ausztrál olimpikon számára tudott volt, hogy a visszaérkezésük után két hétig elszigetelve kell élniük egy hotelszobában. A sportolók több csoportban tértek haza Japánból, és a karantént jelenleg is több nagy városban, állami székhelyen töltik. Tizenhat versenyző azonban nem „ússza meg” ennyivel, ugyanis Dél-Ausztrália kiadott egy rendelkezést, amely szerint

azok, akik Sydneyben kénytelenek kivárni a két hetet, és onnan utaznak majd haza a déli államba, nekik további két hetet otthonukban kell tölteniük, elzárva a külvilágtól és ez idő alatt családtagjaikkal sem találkozhatnak, ellenkező esetben ugyanis az egész családnak karanténba kell vonulnia.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság az elmúlt időszakban igyekezett az állam illetékes vezetőivel egyeztetni és kijárni, hogy a tokiói versenyzőkkel tegyenek kivételt, de nem járt sikerrel.

„Amíg más országokban ünnepségeket rendeznek a hazatérő sportolók tiszteletére, addig mi átgondolatlan és a lehető legkegyetlenebb procedúrának tesszük ki őket”

- háborgott Matt Carroll, az AOC ügyvezetője.

„Tulajdonképpen megbüntetjük őket azért, mert büszkén és kiválóan teljesítve képviselték hazájukat Tokióban.”

Carroll arra is felhívta a figyelmet, hogy Dél-Ausztrália figyelmen kívül hagyja az ország sporttudományos intézete által készített tanulmány megállapításait, melyek szerint a tokiói szigorú korlátozásokból visszatérve a sportolók mentális egészségére komoly veszélyt jelent a további elszigeteltség.

„Ez egy elfogadhatatlan helyzet olyan sportolók számára, akik be vannak oltva és éppen letöltik kéthetes karanténjukat”

- ostorozta tovább a dél-ausztrál rendelkezéseket Carroll.

Ausztrália 480 sportolóval szerepelt a vasárnap zárult tokiói olimpián, akik közül 56 lakik Dél-Ausztráliában. A dupla karantén azonban csak azokra vonatkozik, akik Sydneybe érkeztek haza és ott töltik az országba lépés után kötelező karantént.

Forrás: MTI

Borítókép: a későbbi aranyérmes ausztrál Keegan Palmer sem örülhet a rendeletnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában