Búcsú

2022.03.23. 08:06

Váratlanul visszavonult a világranglista-vezető Ashleigh Barty

A női teniszezők világranglistáját vezető ausztrál Ashleigh Barty úgy döntött, hogy 25 évesen befejezi profi pályafutását.

Teljesen váratlanul bejelentette visszavonulását Ashleigh Barty, a női teniszezők világranglistájának éllovasa, aki mindössze 25 évesen, pályafutása csúcsán döntött úgy, hogy befejezi profi karrierjét.

Visszavonulok a tenisztől. Hálás vagyok mindazért, amit a sportág adott nekem

– közölte az Instagram oldalára feltöltött szerdai videóban az ausztrál játékos. Hozzátette: a pályán minden álma valóra vált, talán még több is, mint amiről álmodott, de tudja, hogy most jött el a megfelelő idő a visszalépésre, és más álmok megvalósítására.

Tudom, mennyi munka kell ahhoz, hogy kihozzam magamból a legjobbat..., és már nem érzem az ehhez szükséges erőt. Már nincs meg a fizikai és érzelmi töltet, ami ahhoz kell, hogy a legmagasabb szinten játszhassak. Elfogytam

– fogalmazott Barty, aki összesen 121 hetet töltött a világranglista első helyén.

Mindig is imádni fogom a teniszt, amely fontos része volt az életemnek, de a folytatásban Ash Bartyként szeretném élvezni a mindennapokat, és nem a sportoló Ash Bartyként

– tette hozzá.

Barty 2010 óta volt profi, de 2014-ben egyszer már abbahagyta a teniszt, majd két évvel később visszatért. Egyesben három Grand Slam-tornán diadalmaskodott: 2019-ben a Roland Garroson, tavaly Wimbledonban, idén pedig az Australian Openen, ahol 44 év után az első hazai bajnok lett. Összesen 15 versenyt nyert, 305 mérkőzésen győzött és 102-n kapott ki.

Párosban 12 tornán, köztük a 2018-as US Openen győzött, a három másik GS-viadalon finalista volt.

Azt követően, hogy január 29-én, Melbourne-ben diadalmaskodott az ausztrál nyílt bajnokságon, már egyetlen versenyen sem szerepelt. Március elején közölte, hogy még nem pihente ki magát az Australian Open óta, ezért kihagyja az Indian Wells-i és a jelenleg zajló miami viadalt. Akkor úgy tűnt, hogy április közepén, a Billie Jean King (korábbi nevén Fed) Kupa selejtezőjében folytatja a szezont.

Scott Morrison, Ausztrália miniszterelnöke köszönetet mondott a játékosnak, aki szerinte inspirálta a fiatal generációt, különösen a bennszülött gyökerekkel rendelkezőket, mint amilyen ő maga is.

Természetesen nem fogjuk elfelejteni a wimbledoni sikeredet és az idei Australian Opent, amelyen megmutattad, hogy mire vagy képes, ha igazán odateszed magad

– mondta a politikus.

 

Steve Simon, a női versenyeket szervező WTA vezetője úgy fogalmazott, a Grand Slameken és a világbajnokságokon nyújtott teljesítményével, a világelsőség kiharcolásával Barty a legnagyobb bajnokok sorába emelkedett.

Minden jót kívánunk Ashnek. Új fejezetet nyit az életében, de tudom, hogy a jövőben is remek nagykövete lesz a tenisznek. Hiányozni fog

– írta a sportvezető.

 

Az Ausztrál Tenisz Szövetséget irányító Craig Tiley azt mondta, pályafutása egyik csúcspontja volt, amikor januárban a győztes Barty mellett állhatott az Australian Open eredményhirdetésekor, és akkor nem gondolta volna, hogy a játékos három hónappal később bejelenti a visszavonulását.

Az életben csak egyszer tűnik fel egy olyan valaki, mint Ash. Tiszteletben tartjuk a döntését, és biztos vagyok benne, hogy bármihez is kezd, abban nagyszerű lesz

– fogalmazott.

 

A kétszeres GS-győztes, volt világelső Simona Halep különlegesnek nevezte játékostársát:

Mit is mondhatnék? Könnyezek. Ash, kedves barátom, hiányozni fogsz. Különleges voltál és különböztél, csodálatos pillanatokat éltünk át együtt. Mihez kezdesz most? Grand Slam-győztes leszel golfban?!

Egy másik rivális, a szintén kétszeres GS-bajnok Petra Kvitova a következőt írta:

Ash, erre nincsenek szavak... Valójában nagyon stílusosan, csodálatos módon távozol a teniszből. Boldog vagyok, hogy egy pályán lehettem veled. A tenisz már soha nem lesz ugyanolyan nélküled! Felnézek rád sportolóként és emberként. Minden jót kívánok neked!

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában